Connect with us

Pénzügy

Változik a lakossági áram ára januárban !Meglepődhetünk az idei első villanyszámlán! Fontos közműhivatali rendelet változott –Így érinti az áramszámlánkat!

Változik a lakossági áram ára januárban !Meglepődhetünk az idei első villanyszámlán! Fontos közműhivatali rendelet változott –Így érinti az áramszámlánkat!

Teljes táblázat a lentébb!

Rezsicsökkentés 2023 / 2024 – ennyit fogunk fizetni! A kormány intézkedéseinek köszönhetően még az előzőnél hidegebb télben is nagy biztonsággal garantálható a magyar családok zavartalan földgázellátása. A kimagasló kapacitású hazai tárolók töltöttsége 93 százaléknál utolérte az uniós átlagot – jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

 

Itt a Kormány bejelentése az idei rezsicsökkentésről, ennyit fogunk fizetni!

A kormány a kedvezőtlen nemzetközi körülmények ellenére továbbra is elkötelezett amellett, hogy évről évre csökkentse a hiány és az államadósság szintjét – számolt be a hiltefrorum.hu.

A valós helyzetet jobban tükröző, fogyasztással arányos mutatót vizsgálva a hazai adat továbbra is több mint kétszeresen múlja felül az európai középértéket. A betárolt készlet már a másfélszerese a nemzetközi energiaválság előtti, 2021-es éves lakossági fogyasztásnak – tették hozzá.

lakossági gáz ára 2024

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, Németh Szilárd korábban szintén közölte: a rezsicsökkentett fogyasztói árak fenntartásához szükséges összeg 2024-ben is rendelkezésre áll a költségvetés rezsivédelmi alapjában.

A fideszes politikus emlékeztetett arra: egy évvel ezelőtt döntött arról a magyar kormány, hogy mindenféleképpen fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig.

A jelenlegi ár a gáz esetében 1729 köbméter/év, az áram esetében pedig 2523 kilowattóra/év. Az áram esetében a háztartások 78 százaléka, a gáz esetében pedig a háztartások 85 százaléka esik ebbe a kategóriába.

A megfelelő téli felkészülés érdekében április óta folyamatosan zajlik a betárolás a hazai gáztárolókba.

Az Európai Unió november elsejére írt elő 90 százalékos kötelező feltöltési arányt az érintett tagállamok számára. Magyarország ezt a szintet már augusztusban elérte, mostanra az uniós átlaggal lényegében megegyező, 93 százalékos mutatóval rendelkezik.

Az EM kiemelte, hogy a készletmennyiségekről gyakorlatiasabb képet ad, ha azokat nem az eltérő tárolókapacitásokhoz, hanem az adott ország korábbi felhasználásához mérjük. Magyarország esetében a teljes fogyasztáshoz viszonyított mutató a 60 százalékot közelíti. A hazai adat a szűk uniós élmezőnybe tartozik, kétszer magasabb az európai átlagnál. A kizárólag a háztartásokra szűkített arány értelemszerűen még kedvezőbb.

Mérsékelt fogyasztás

Az Energiaügyi Minisztérium emlékeztet, hogy a nemzetközi energiaválság mindenütt a fogyasztás visszafogását hozta magával. Tavaly a megelőző évhez képest mintegy 17 %-kal kevesebb gázt használtak fel Magyarországon. A 2021-es lakossági igényekhez mért tárolói töltöttség mostanra meghaladta a 150 százalékot.

gázkonvektor gázfűtés, lakossági gáz ára 2023 / 2024

Így már jóval a fűtési szezon előtt, kizárólag belföldi forrásból is bőséges, 6 milliárd köbméteres készlet áll rendelkezésre ahhoz, hogy a magyar családok egy fagyosabb télben, keményebb mínuszokban is melegen tarthassák otthonaikat.

A kormány nemcsak az ellátás biztonságáról gondoskodik, hanem a rezsivédelemmel mérsékli a háztartások energiaköltségeit is. Az egyedülálló intézkedésnek köszönhetően a magyar családok kapják a legolcsóbban az áramot és a gázt Európában.

A kormány a háborús időkben is megvédi, az átlagfogyasztásig fenntartotta a rezsicsökkentést, amelynek kiadásait a jövő évi költségvetésbe is betervezte. Az adatok szerint a rezsivédelem működik.

Az első teljes rezsiévben, tavaly augusztustól idén július végéig a földgázszolgáltatásban a fogyasztási helyek 86 százaléka, a villamos energia esetében pedig 79 százalékuk maradt az átlagfogyasztási sávhatár alatt – ismertette az Energiaügyi Minisztérium – írja a Kormány.

Augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere 3298,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3330,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 125,1 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 93,0 milliárd forintos hiányt mutattak.

Az év első nyolc hónapjában a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben 1085,1 milliárd forintot fordítottunk a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás és készletezés kompenzációjára.

Ezzel szemben 2022. augusztus végéig csak a távhőszolgáltatók kompenzációjával kapcsolatban volt szükséges 7,5 milliárd forint kifizetése.

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top