Connect with us

Pénzügy

Hatalmas hideg érkezik nagy havazással, az éjjel lecsap ránk – kiadták a riasztást ezekre a régiókra!

Hatalmas hideg érkezik nagy havazással, az éjjel lecsap ránk, mutatjuk a térképet!

Ma este életbe lép a vörös kód a nagy hideg miatt! Ilyen hidegre számíthatunk:

Magyarországon beköszöntött a tél, az előrejelzések szerint jelentős lehűlés várható. Egy markáns hidegfront érkezik, mely országszerte érezhető lesz, a mediterrán ciklon által hozott csapadék után fagyos levegő árasztja el a térséget. A meteorológiai szolgálatok szerint a következő két hétben rendkívül hideg időjárásra kell számítani, amely különösen a sarkvidéki légtömeg elmozdulása és a poláris örvény gyengülése miatt következik be.

A Részletek:

Kedd: Reggelre -5 és -12 fok közötti hideg várható, leginkább északon. A szél mérséklődik, de a Tiszántúlon még erős lökések lehetnek. A napközbeni maximumok -5 és +1 fok között alakulnak, este pedig a Dunántúlon erősen felhős lesz az ég.

Szerda: Igen hideg reggel várható, -10 és -15 fok között, északon akár ennél is hidegebb lehet. Napközben derült idő lesz, maximumok -2 és +2 fok között.

Csütörtök: Újabb felhőtakaró és enyhébb léghullámok érkeznek, a hajnali hőmérsékletek -5 és -10 fok között alakulnak. Napközben erősen felhős lesz az ég, a szél délután nyugatról élénkül meg.

A lehűlés különösen az északi, szélvédett helyeken lesz érezhető, ahol az értékek akár a -15 fokot is elérhetik. A meteorológiai szolgálatok vörös kódot adtak ki a nagy hideg miatt, ezért a lakosságot fokozott óvatosságra intik, különösen a hidegérzékenyeknek és az idősebbeknek ajánlott óvatosnak lenniük ebben az időszakban.

Hatalmas hideg érkezik nagy havazással, az éjjel lecsap ránk, mutatjuk a térképet!

Hatalmas hideg érkezik nagy havazással, az éjjel lecsap ránk, mutatjuk a térképet! Egyre nagyobb területet hódít meg a hideg légtömeg – írta közösségi oldalán vasárnap délelőtt a HungaroMet. Emlékeztettek: szombaton elég nagy hőmérséklet-különbség volt a jellemző, mivel délen 10 Celsius-fokot meghaladó, északon pedig általában 4–9 Celsius-fok közötti hőmérsékleteket mértek. Az áramlás később északiasra fordult, és elkezdett beszivárogni a hideg légtömeg.

Vasárnap reggelig a Dunántúlon 24 óra leforgása alatt például érezhetően 5–8 Celsius-fokot esett vissza a hőmérséklet. Másutt még enyhe légtömeg uralkodott, egészen reggelig.

Most már az ország többi részét is eléri a lehűlés fokozatosan, így javarészt például a délkeleti tájakon most áll(t) be a maximumérték, és innentől már csak hidegebb értékek lesznek a jellemzők. Csapadék is érkezett jellemzően eső formájában, majd a lehűléssel együtt megkezdődött a halmazállapot-váltás, előbb ónos eső, majd havas eső, gyenge havazás formájában.

Mire a hőmérséklet kedvezővé vált volna a havazásnak, addigra fokozatosan gyengült, szétesett a csapadékzóna, így eddig inkább csak mutatóba esett némi hó néhol – derül ki a bejegyzésből.

Milyen idő lesz vasárnap és jövő héten?

Az előrejelzés szerint az esőt először a Dunántúlon, késő este északkeleten is egyre nagyobb területen vegyes csapadék, majd hó váltja fel vasárnap. Átmeneti jelleggel ónos eső is kialakulhat. Az estére a csapadék egyre inkább szűnik, és már a havazás lesz a meghatározó csapadékforma.

Az északi, északkeleti szél a középső országrészt leszámítva többfelé lesz erős, a Dunántúl középső és nyugati részén, valamint északkeleten viharos.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 11 Celsius-fok között alakul. A hideg levegő érkezésével a Nyugat-Dunántúlon reggeltől, másutt a déli óráktól csökken a hőmérséklet. Késő este mínusz 3, plusz 5 Celsius-fok valószínű.

A jövő hét nagy részében jellemzően napos, száraz idő valószínű. Hétfőtől éjszakánként egyre többfelé mínusz 10 Celsius-fok közelébe, a hét közepétől az alá hűl a levegő. Napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.


Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top