Connect with us

Egyéb

Neked mi a vércsoportod? Összefüggést találtak a sztrók és a vércsoport között – Kiderült, kik vannak nagyobb veszélyben!

Összefüggést találtak a sztrók és a vércsoport között – Mutatjuk, kik vannak nagyobb veszélyben!

Összefüggést találtak a sztrók és a vércsoport között – Mutatjuk, kik vannak nagyobb veszélyben!

Nagyobb a szélütés kockázata az A vércsoportúaknál.

Sztrók bármely életkorban előfordulhat, de szerencsére ennél valamivel többet tudunk erről a betegségről. Tisztában vagyunk például azokkal a jól ismert tényezőkkel, amelyek növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát. Ide tartozik a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás, valamint az olyan magatartásformák, mint a magas zsírtartalmú étrend, az elégtelen testmozgás és a túl sok alkoholfogyasztás. Most azonban a kutatók a stroke új, potenciális kockázati tényezőjét fedezték fel: a vércsoportot – írja a bestlifeonline.com.

A korai sztrókra van hatással

A Neurology folyóiratban megjelent 2022-es tanulmányhoz a Marylandi Egyetem Orvostudományi Karának (UMSOM) kutatói 48 genetikai vizsgálat adatainak metaanalízisét végezték el, amelyekben nagyjából 17 000, 18 és 59 év közötti ember vett részt. Volt közte olyan, akinek korábbi életszakaszában volt sztrókja, volt idősebb beteg és közel 600 000 egészséges kontrollszemély, akiknek még soha nem volt szélütése.

A két csoport összehasonlításakor összefüggést találtak a korán kialakuló – azaz a 60 éves kor előtt bekövetkező – sztrók és a kromoszóma azon területe között, amely a vércsoportot meghatározó gént tartalmazza.

– Metaanalízisünk az emberek genetikai profilját vizsgálta, és összefüggéseket talált a vércsoport és a korai sztrók kockázata között – nyilatkozta Braxton D. Mitchell, a tanulmány társkutatója, az UMSOM orvosprofesszora.

– A vizsgálatok szerint a később kialakuló sztrókot nem befolyásolta jelentős mértékben a vércsoport.

Az A vércsoport érintett

A tanulmány szerint a korai sztrókon átesettek főként A vércsoporttal rendelkeznek, a kutatók szerint náluk 16 százalékkal nagyobb a kockázata a korai sztróknak, mint más vércsoportúaknak.

– Még mindig nem tudjuk, hogy az A vércsoport miért jelent nagyobb kockázatot, de valószínűleg köze van a véralvadási faktorokhoz, például a vérlemezkékhez és az ereket bélelő sejtekhez, valamint egyéb fehérjékhez, amelyek mindegyike szerepet játszik a vérrögök kialakulásában – mondta el Steven J. Kittner, a tanulmány társkutatója, a Marylandi Egyetem Orvosi Központjának neurológusa.

Azt is megállapították, hogy a korai sztrókon átesettek legkisebb számban a 0-ás vércsoportúak közül kerültek ki – ez a leggyakoribb vércsoport. Náluk 12 százalékkal kisebb a sztrók kockázata, mint más vércsoportúaké.

A szakemberek szerint ez az eredmény rámutat arra, hogy sürgősen új módszereket kell találni ezeknek a potenciálisan életveszélyes betegségek megelőzésére.

Akut agyi érkatasztrófa

Az agy – oxigéndús vérrel való ellátásának lelassulásából (iszkémia) eredő – működészavara, ami a vérellátó erek érelmeszesedés okozta eldugulásának, vagy az ezáltal megkeményedett véredényfal megreped(ez)ésének következményeként következhet be. A gyors beavatkozás nélkül akár bénuláshoz vagy halálhoz is vezető tünetegyüttesnek két fő fajtáját különböztetjük meg: az első – és gyakoribb – lehetőség az agyat oxigéndús vérrel ellátó véredény eldugulása, például trombózis vagy verőér-embolizáció következtében, a másik lehetséges ok pedig érfalrepedés okozta vérzés.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top