Connect with us

Egyéb

Nem feledjük! 🖤Ki emlékszik még Kesjár Csaba tragédiájára? Több, mint 30 éve nincs közöttünk a magyar autósport nagy reménysége

Ki emlékszik még Kesjár Csaba tragédiájára? Több, mint 30 éve nincs közöttünk a magyar autósport nagy reménysége

Magyarországon 1986 óta megszakítások nélkül rendeznek Forma1-es futamot a Hungaroringen, a sportág népszerűsége pedig azóta is töretlen. A magyar szurkolók álma pedig mindig az, hogy magyar versenyző is legyen a mezőnyben. Eddig ez mindössze egyszer fordult elő, mindmáig Baumgarter Zsolt az egyetlen, aki a Formula 1-es világbajnokságon versenyezhetett, sőt, pontot is sikerült szereznie.

Azonban volt a sportágnak egy hatalmas reménysége még a nyolcvanas években. Egy istenadta tehetség, egy szerény, kedves ember: Kesjár Csaba, aki már több, mint harminc éve nincs közöttünk.

Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Kesjár_Csaba

1977-től 1981-ig gokartozott, 1982-ben szerezte autóversenyzői igazolványát. Gokartban 1980-ban és 1981-ben magyar bajnoki címet szerzett. Autóversenyzőként az első sikerét 1985-ben szerezte, amikor abszolút magyar bajnok lett, egy évvel később pedig hegyi kategóriában is a csúcsra ért. A Formula Easter kategória következett, ahol 1982-től kezdődően zsinórban négyszer lett magyar bajnok. A Formula Ford kategóriában 1986-ban osztrák bajnok lett. 1987 és 1988 között a német Forma-3 bajnokságban versenyzett, 1987-ben a 9. helyet szerezte meg. A szakértők tervei szerint ő lett volna az első magyar Forma-1-es versenyző. Az 1987-es Magyar Nagydíj hétvégéjén ő tesztelhette a Zakspeed csapat autóját, így ő lett az első magyar, aki F1-es autót vezetett.

AZ NSZK Forma-3-as bajnokságának Norisringi hétvégéjén az egyik edzésen a Dallara 388-as autójából kifolyt a fékfolyadék, aminek következtében kb. 200km/órás sebességgel a falnak csapódott, és a korlátok közé szorult. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy életét már nem tudtáák megmenteni. A Tragédia után a másnapi futamot törölték.

Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Kesjár_Csaba

A Budapesti Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Temetésén több ezren vettek részt.

 

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top