Connect with us

Pénzügy

Áremelések 2024 – Tovább drágul az életünk, mutatjuk mivel húznak le bennünket!

Áremelések 2024 – Tovább drágul az életünk, mutatjuk mivel húznak le bennünket!

Az évkezdetek elmaradhatatlan része maradt a megannyi áremelés. Idősebb olvasóink emlékezhetnek, hogy a rendszerváltás előtt, némi túlzással, összeszorult gyomorral várta az ország azokat a központi bejelentéseket, amelyek összegszerűen részletezték, mi mennyivel drágulnak a soron következő januártól.

A világ azóta sokat változott, ám az nem, hogy a január 1. most is áremelkedésekkel köszönt ránk. Igaz, az élelmiszerek 2023-ban az egész év folyamán drámai mértékben drágultak, betudhatóan a 20 százalékot meghaladó, majd mérséklődő, de még mindig kétszámjegyű inflációnak, ami csak az év legvégére szelídült egyszámjegyűvé. Idén tovább eshet az árindex, év végére 5-6 százalékra csökkenhet. Ám ez még mindig magas, és emiatt egyes területeken komoly drágulásokkal találkozhatunk, akár év közben is.

Kezdjük egy jó hírrel, még akkor is, ha a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének ténye az év kezdetén aligha nevezhető újnak, mert tavaly december 1-től emelkedett mindkettő. Az előbbi 266 800, az utóbbi 326 000 forintra. A megnövelt összegek érdemi hatásukat ebben az évben fejtik ki. Mindezt megtoldhatjuk azzal, hogy ezek az intézkedések komoly bérfelhajtó hatást fejtenek ki, így azzal számolhatunk ebben az évben, hogy a 10-11 százalékos átlagos bérnövekedés várható a munka világában. Fontos, hogy a minimálbér és a garantált minimálbér emeléshez kapcsolódóan több tucat járulék és ellátás változik, köztük olyan juttatások is nőnek, mint a táppénz és a gyed összege. Ez az év pedig a fentieknek is betudhatóan elhozza a reálbérek emelkedését.

A sokokat érintő változások közé tartozik, hogy két lépésben, két hetes eltéréssel, január 1-ől valamint január 15-től a jövedéki adó emelkedése miatt összesen 41 forinttal emelkedik a benzin és a gázolaj literenkénti ára. A kormány az emelésről szóló döntést már nyáron bejelentette, és az utolsó pillanatig úgy volt, hogy az emelést egy lépcsőben január 1-től léptetik életbe, és ezt követően született a kétlépcsős emelésről szóló döntés. Várhatóan jelentős mértékben megnövekszik a határ menti üzemanyag-turizmus, mert Ausztriát leszámítva már lassan minden szomszédunknál olcsóbb a benzin és a gázolaj, mint itthon.

Jelentős mértékbe változnak a közúti áruszállítás díjtételei is. Az uniós jogharmonizációs intézkedések, valamint a környezetvédelmi költségek beépítése miatt a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének előrejelzése alapján megközelítőleg 20-25 százalékot drágulhatnak a áruszállítás díjai. Ebben szerepet játszik az ágazatban tapasztalt jelentős béremelés és a gázolaj árának növekedése is. A fuvardrágulás tovagyűrűző hatásai egyelőre nem ismertek, de nagy része beépül a termékek árába.Nem okozhat meglepetést, hogy januárban drágulnak a postai szolgáltatások díjai. Az elsőbbségi levél ára 300-ról 330-ra, a nem elsőbbségieké 210-ről 230 forintra nő. A tértivevényes szolgáltatások ára 45 forinttal lesz több, mint tavaly. Fontos, hogy mostantól megszűnik a illetékbélyeg.

Változnak a telefonálás költségei, ez érinti a vonalas és a mobilszolgáltatásokat is. A áremelkedések ebben az esetben nem az év elejétől, hanem márciustól lépnek életbe, és a szolgáltatók az előző évi infláció mértékével növelhetik a díjaikat. A pénzromlás tavalyi éves mértékének hivatalos bejelentése várat magára. Előzetesen annyit tudni, hogy ez a 17-18 százalékos tartományban lesz. Nem szorosan tartozik ide, de az elvált szülők esetében a tartásdíj összegét az éves inflációval szokás korrigálni január elsejétől.

Bővül a fizetős utak listája

A legkevésbé sem jó hír, hogy jelentősen, közel a tavalyi infláció mértékével drágul idehaza az autópályák és gyorsforgalmi utak használata. A személygépkocsikra fizetendő autópálya-matrica éves díja 57 260, az éves vármegye bérlet 6 660, a heti matrica 6 400, míg az egy hónapos 10 360 forintba kerül mostantól. Előreláthatólag március elejétől lesz egy napos autópálya-matrica, ám ennek igencsak borsos a tervezett ára: 5150 forint.Ugyancsak rossz hír, hogy több, eddig díjtalanul használt útszakasz is bekerül a fizetősek listájába. Így összesen 235 kilométerrel lesz hosszabb a fizetős útszakaszok hossza az év elejétő. Az eddigiek mellett díjkötelessé válik a teljes M0-s autóút, az M44-es a Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Békéscsabáig, az M30-as Miskolc-Észak és Miskolc-Dél közötti szakasza, az M6-os Bátaszék és az M6-M60 csomópont között, az M4-es Abony-kelet/Szolnok nyugat csomóponttól Törökszentmiklós-nyugat/Szajol csomópontig, és az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig.

A szegények adójának nevezett általános forgalmi adó (szja) európai összehasonlításban is kiugróan magas mértéke, vagyis a 27 százalékos kulcs nem változik. Ettől a szabálytól az anyatej-helyettesítő, illetve kiegészítő tápszerek áfájának 5 százalékra csökkentése mellett – némileg érthetetlen módon – még a Turó Rudi esetében térnek el, amelynek forgalmiadó kulcsa 18 százalékra változik. A lottó játékok esetében ez évtől kezdve a nyeremények után nem kell személyi jövedelemadót fizetni, ám ez a változás szinte észrevétlen marad – a kifizetett összeg persze nő –, mert a nyereményt eddig is nettóban vehették fel a nyertesek, leszámítva a EuroJackpotot (hazánk mellett 17 másik európai országban játsszák), ahol eddig is alkalmazták az szja-levonást.

Nem elhanyagolható változás, hogy SZÉP-kártyával ettől a évtől kezdve már nem lehet a boltokban hideg élelmiszert venni 2024 január elseje után.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top