Connect with us

Egyéb

ITT A LISTA : 2024-ben ezek már mind ingyen vannak MINDENKINEK! Nagyon sok pénzt spórolsz meg!

ITT A LISTA : 2024-ben ezek már mind ingyen vannak MINDENKINEK! Nagyon sok pénzt spórolsz meg!

1. ) Ingyenes okmányok

A kormány nagyot lépett és számos igazolvány ingyenes lett, vagy bizonyos esetekben nem jár plusz költséggel annak pótlása. Összeszedtük Önnek, hogy pontosan milyen esetekben lesz ingyenes az igazolvány.

Személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány, adókártya, diákigazolvány, TAJ kártya, erkölcsi bizonyítvány, mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa, anyakönyvi kivonat és még számos okmány ingyenes lesz 2024-ben is, természetesen bizonyos feltételekkel.

Az illetéktörvény módosításának elfogadásával jogerőre emelkedett az a korábban tervezetként létező bejelentés, hogy 2016 január 1-e után  számos hivatalos okmány kiállítása, vagy pótlása illetékmentes, azaz ingyenes lesz hazánkban. Azóta ráadásul tovább bővült az ingyenes okmányok köre.

Ez jó hír, mert egy esetleges lopás, vagy az okmányok elvesztése miatt nem szükséges több tízezer forintot kifizetni ezek pótlására.

Így a személyi igazolvány, lakcímkártya ingyenessé vált. Emellett jó hír a házasságot tervező pároknak, hogy a feleségnek vagy a férjnek névváltás okán már nem kell fizetnie illetéket az okmánycserékért.

Ingyenes lesz a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa, vagy a népi iparművészeti igazolvány, a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői igazolvány, a diákigazolvány is. Ezeken túlmenően nem kell fizetni a jelnyelvi tolmács névjegyzékbe vételéért. A TAJ kártya jövőre is ingyenes lesz azoknak, akik még nem rendelkeztek ilyen okmánnyal, más esetekben azonban fizetni kell érte.

Fontos kitétel az elfogadott jogszabályban, ha valakinek ellopják az iratait, akkor azok pótlása teljesen ingyenes lesz jövőre.

A jogosítvány kiváltása csak az első alkalommal lesz díjmentes, annak meghosszabbításáért már fizetni kell. Térítésmentes lesz viszont a gépjármű törzskönyvezése és a forgalmi engedély kiváltása.

Jó hír, hogy az erkölcsi bizonyítvány kikérése – évente négy alkalommal – nem kerül pénzbe. Emellett több eljárás is illetékmentes lesz, így az adóhatósági igazolások, és bizonyos feltételekkel az építési engedély.

Az illetékmentesség a vállalkozókat is érinti, így januártól nem kell fizetniük a cégkivonat kiadásáért, vagy az új üzlet nyitása előtt lefolytatandó működési engedéllyel kapcsolatos eljárás is. A cégeknek továbbá nem kell fizetniük jövőre a számviteli beszámolók közzétételéért sem.

2.) Ingyen jogositvány

A szakképzési és a köznevelési törvényt is kiegészítené a kormány, mégpedig azzal, hogy a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását az állam ingyenesen biztosítja.

Mindez gyakorlatilag teljesen ingyenessé tenné a jogosítvány megszerzését a szakképzésben, valamint a középiskolákban tanulók számára. A javaslat egy 45 oldalas salátatörvényben kapott helyet, melyet a Miniszterelnöki Kabinetiroda jegyez.

Ha elfogadják a javaslatot, a HVG értelmezése szerint a jogosítvány megszerzéséhez csupán a pár ezer forintos vizsgadíjat kellene megfizetniük a diákoknak, ami éles ellentétben áll a korábbi szabályozással, melynek keretében csak utófinanszírozással,

sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga díjára lehetett legfeljebb 25 ezer forint költségtérítést igényelni az államkincstáron keresztül.

A 2018 nyara óta élő támogatási program keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Nagy-Vargha Zsófia friss közlése szerint a kormány eddig már több mint négymilliárd forint támogatást adott mintegy 163 ezer kérelmezőnek. Kérdés persze, hogy ha a korábbi 25 ezer forintos támogatás helyett a kormány akár 250-300 ezer forint támogatást is kifizet, honnan lesz erre többletforrás. A jövő évi költségvetésben a kormány még a korábbi összeggel számol.

3.) Ingyenes lesz a tömegközlekedés Tatán

Michl József, Tata polgármestere beszélt a döntés hátteréről a Napi aktuálisban.

Legutóbbi testületi ülésen a képviselők elfogadták a Fidesz–KDNP frakció javaslatát, mely szerint 2024. január 1-jétől Tatán mindenki számára ingyenes lesz a helyi tömegközlekedés, tehát a buszjegyekért és buszbérletekért nem kell majd fizetni a településen.

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top