Connect with us

Pénzügy

Mindenki ellenőrizze le a Taj-számát – hatalmas változás jön Hétfőtől 2024 Január 1-től! FIGYELEM!

Mindenki ellenőrizze le a Taj-számát – hatalmas változás jön Hétfőtől 2024 Január 1-től!

Mindenki ellenőrizze le a Tajszámát – hatalmas változás jön Hétfőtől 2024 Január 1-től! Az a személy, akire Magyarországon a társadalombiztosítás szabályai kiterjednek és nem biztosított, valamint egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult – a kockázatközösség elve alapján – egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles. A járulék összege jövő januártól változik.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira lehet jogosultságot szerezni. A járulékot csak annak kell fizetnie, aki semmilyen más jogcímen nem jogosult egészségbiztosítási szolgáltatásra. 2023-ban a járulék havi összege 9600 forint (napi összege 320 forint) volt, 2024-ben 11 100 forint/fő/hó ( napi 380 forint) lesz.

Több mint 10,000ft/hó lesz

A társadalombiztosítási törvény szerint az egészségügyi szolgáltatási járulék tárgyévi havi mértéke a tárgyévet megelőző évi egészségügyi szolgáltatási járulék havi mértékének a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett fogyasztóiár-index (infláció) előző év azonos időszakához viszonyított változásával valorizált összege, 100 forintra kerekítve. Az egészségügyi szolgáltatási járulék napi mértéke a havi mérték harmincad része, 10 forintra kerekítve.

Az előbbiek szerint megállapított járulék mértékeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján a tárgyévet megelőző év október 31-ig közzéteszi. Ezt ITT megtalálod. Ezeket az összegeket hajtják be a nem fizetőktől az adózás rendjéről szóló törvényben szabályozott elévülési időn belül. Ezek szerint a NAV (a KSH adataira támaszkodva) több, mint 17 százalékkal emelte az egészségügyi szolgáltatási járulék összegét.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top