Connect with us

Egyéb

Papsajt, a növény amit Te már nem ismersz, de mi még ettük! Most durva dolog derült ki róla…

Papsajt, a növény amit Te már nem ismersz, de mi még ettük !

Ezért (is) voltunk mi olyan egészségesek, ezért nem voltunk allergiásak, és nőttünk is, mint a gomba.

Gyógyhatása

Tea formájában történő bevitele alkalmas a gyulladt nyálkahártya gyógyítására. Hatékonyan kezeli a gyomor-és a hólyaghurutot. Hasznosítható gyomor-és bélfekély esetén. Megszüntethető fogyasztásával az elhúzódó hörghurut, a heveny gége-és mandulagyulladás, valamint a bronchitis. Remek köhögéscsillapító, felhasználható a rekedtség kiküszöbölésére is.

Felhasználás külsőleg

Jótékony hatással van a szemre a papsajtmályvából készült borogatás és lemosó, képes megszünteti a túlzott könnytermelést. Az égő, viszkető érzést okozó allergiás tünetek csökkenthetők a papsajtmályvából készített teával való borogatással vagy az adott terület lemosásával. Kiváló kéz-és lábfürdő készíthető belőle, amelyek alkalmazhatók törések, kéz-illetve láb dagadás kezelésére is egyaránt. Csillapítja a torokfájást a papsajtmályvából készített toroköblögető. A bőr felszíni sérülései és a fekélyek fertőtleníthetők a meleg vízben áztatott papsajtmályva leveleinek segítségével.

Régen a gyerekek ezt a növényt ették, az árok szélén, és a játszótereken. Enyhén sós, sajtos íze miatt. Az öregek pedig gyógyhatása miatt teát főztek belőle.

Ma már kevesen tudják, de ez a növény, amit népiesen csak “papsajtnak” nevezünk rendkívül erős immunerősítő. Európa szerte megterem, hiszen kicsi a tápigénye, és elviseli a szélsőséges időjárást is.

Termését a régi emberek gyomorfájdalmakra és immunrendszer felerősítésére használták. De csonterősítő hatásáról is ismerték. A régi emberek, jártukban-keletükben az út széléről napi rendszerességgel fogyasztották.

A gyerekek is játék közben, ha a fűben papsajtra bukkantak, rögtön leszedték és megették. Talán ennek is betudható az, hogy bár mi sosem ettünk multi vitaminokat, mégis majd kicsattantunk az egészségtől.

Bizonyára sokan vannak még, akik gyerekkorukban ették a papsajtot.
Emlékszik még rá valaki?

Én igen!

Szeretet és béke legyen Velünk!

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top