Connect with us

Életmód - Egészség

Napi 3 pohár tej halálos lehet!

Napi 3 pohár tej halálos lehet!

Méghogy a tej élet, erő, egészség! Egy svéd tanulmány szerint a (túl) sok tej inkább ártalmas!

Nagy mennyiségű tej fogyasztása nem csökkenti a csonttörés veszélyét, mint ahogy eddig gondolták – épp ellenkezőleg, növeli az idő előtti elhalálozás rizikóját, írja a bild.de.

A tanulmány elkészítéséhez a kutatók több, mint60 ezer 39-74 éves nőt és mintegy 45 ezer 45-79 éves férfit vizsgáltak meg. Kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik több, mint 3 pohár tejet ittak naponta, még egyszer akkora volt a korai elhalálozás rizikója mint azoknál, akik kevesebb, mint napi egy pohárnyi mennyiséget fogyasztottak. Ráadásul nőtt a csonttörés veszélye is.

„Azoknál a nőknél, akik 3 pohár vagy még több tejet ittak naponta, 90 százalékkal több volt a korai elhalálozás, 60 százalékkal több a combnyaktörés, és 15 százalékkal több az egyéb csonttörés veszélye, mint azoknál, akik kevesebb, mint egy pohár tejet vettek magukhoz naponta,” írja Karl Michaelsson professzor, a tanulmány társszerzője.

A korai elhalálozás rizikóját nem befolyásolta a kutatók szerint, hogy zsírszegény vagy zsíros tejet fogyasztottak a betegek. A probléma oka valószínűleg a tej magas laktóz és galaktóz tartalma lehet.

Ez a két cukor megnövelheti a szervezetben az oxidatív stresszt és a krónikus gyulladásokat, és ezzel együtt krónikus betegségek (például artrózis) kialakulásának, valamint a korai öregedésnek a veszélyét, illetve rövidíti a várható élettartamot – derül ki az uppsalai egyetem„British Medical Journal“ (BMJ) szakfolyóiratban publikált tanulmányából.

„A kutatási eredményeink alapján megkérdőjelezhető, hogy helyes-e a csontok megszilárdítása céljából sok tejet fogyasztani” – magyarázza Karl Michaelsson professzor.

Még további vizsgálatok szükségesek a fogyasztási javaslatok pontosításához / Fotó: Northfoto

Még további vizsgálatok szükségesek a fogyasztási javaslatok pontosításához / Fotó: Northfoto

 

A tanulmány megállapításai egyébként csak a tejfogyasztásra vonatkoznak, fermentált tejtermékek, mint például vaj, sajt vagy joghurt fogyasztása továbbra is ajánlott csontritkulás megelőzésének céljából.

A svéd tudósok rámutattak, hogy további vizsgálatok szükségesek a fogyasztási javaslatok pontosításához.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top