Connect with us

Egyéb

Házibulit szervez szilveszterre? 500 ezer lehet a bírság érte!

A Szilveszter sem áll a törvények felett – Házibulit szervez szilveszterre?

500 ezer lehet a bírság érte!

Van, akinek a szilveszter éjjel az év legnagyobb bulija, és van, akinek rémálom. Ilyenkor különösen gyakori, hogy egy baráti társaság, fittyet hányva a szomszédaikra, a házirendre, és rendszerint a Polgári Törvénykönyvre is, szilveszterkor senki sem alszik” alapon összeránt egy jó kis házibulit. De mi van akkor, ha ez a fergetegparti épp egy társasházban készül megszületni, ahol az összes aludni vágyó szomszéd merő rosszindulatból, aljas módon, mindenáron próbálja megakadályozni a lépcsőház telehányását?

Kezdetben a türelmesebb szomszéd elcsoszog a bulizónához, és megkéri az illuminált tömeget, hogy fejezzék be a szórakozást. A hevesebb vérmérsékletűek ugyanakkor egyből rendőrt hívnak, akik megérkeznek, dörömbölnek az ajtón, és felszólítják a népet csendesebb mulatozásra. Mivel a közegek távozása után általában kezdődik az egész elölről, jó tudni: ilyenkor már fel is jelenthetjük a részeg galerit.

Dr. Vogel Barbara ügyvédnő szerint a szilveszteri bulikkal kapcsolatban három szabálysértés elkövetése gyakori: csendháborítás, garázdaság, rendzavarás.

Csendháborítás  

Lakott területen belül akár egy ingatlanban vagy a szabad ég alatt, de még buszon, villamoson sem szabad olyan zajt keltő tevékenységet folytatni, mely mást zavarhat. A zajterhelési határértékeket külön jogszabály állapítja meg, és ezek településenként eltérőek is lehetnek. Ez a szabálysértés 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható” – foglalta össze az ügyvédnő.

Garázdaság  

Az effajta bulik alkalmával könnyen előfordulhat, hogy tettlegességig fajul a helyzet. Ez lehet akár már a lökdösődés is, tehát akik fitogtatni akarják az erejüket jól gondolják meg mit tesznek, mert ez már szabálysértés, súlyosabb esetben bűncselekmény is lehet.

A csendháborításon túl garázdaság szabálysértéséért vonhatják felelősségre azt, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Amennyiben ez a magatartás erőszakos is, ebben az esetben a garázdaság súlyosabb alakzatáról beszélünk, mely bűncselekmény. Míg a szabálysértési alakzat elkövetője elzárással vagy 150.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, addig a bűncselekmény alapesetének elkövetője két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Fontos tudni, hogy az erőszak megnyilvánulhat mind személyek irányában, például valaki testének támadó szándékú megérintésével, mind dolgok elleni fizikai ráhatással” – figyelmeztet dr. Vogel. Szóval a tévét szétrúgni se ér.

Rendzavarás

Ha valaki olyan módon verekszik, hogy az nem kihívóan közösségellenes vagy nem alkalmas megbotránkozás vagy riadalom keltésére, akkor nem garázdaság bűncselekménye, hanem rendzavarás szabálysértése miatt vonható felelősségre” – fejezte be dr. Vogel Barbara.

Lefordítva ez azt jelenti, hogy ha a bandában van olyan, aki józan maradt, mindenképpen figyeljen oda a részegeskedő társaira, és ha már verekedésig jutott a dolog, legalább azt ne hagyja, hogy a munkáját végző hivatalos személybe (például a rendőrökbe) belekössenek vagy engedetlenek legyenek. Ezzel ugyanis szintén a rendzavarás szabálysértését valósítanák meg, mely elzárással vagy 150.000,- forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

ÍME A JOGSZABÁLYOK

Sztv. 142. § (1) Aki
a) verekszik, továbbá aki mást verekedésre felhív,
b) rendzavarás vagy garázdaság esetén a hatóság vagy az eljáró hivatalos személy intézkedésével szemben engedetlenséget tanúsít,
elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Aki nyilvános rendezvényen
a) lőfegyvert vagy robbanóanyagot, illetőleg az élet kioltására vagy testi sértés okozására alkalmas eszközt tartva magánál jelenik meg,
b) a rendező szerv vagy a rendőrség biztonságra vonatkozó felhívásának, különösen a helyszín elhagyására vonatkozó rendelkezésének nem tesz eleget,
ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(3) Az (1)–(2) bekezdésben meghatározott szabálysértés elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van.
(4) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a bíróság, a (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendőrség hatáskörébe tartozik.
(5) E § alkalmazásában nyilvános rendezvény: a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvény, továbbá az olyan rendezvény, amely mindenki számára azonos feltételek mellett nyitva áll.
Garázdaság
Sztv. 142/A. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.
Csendháborítás
6. § (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetőleg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja,
harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés elkövetőjével szemben a rendőrség, továbbá a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, a természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett területen az önkormányzati természetvédelmi őr helyszíni bírságot szabhat ki.

Társasházban is lehet házibulit tartani

Ha ezek után még mindig úgy gondolja, hogy megtartja a házibulit, előtte mindenképp egyeztessen a szomszédaival. Talán az év utolsó napján mindenki engedékenyebb lesz, és nem fognak keresztbetenni a bulihangultanak. Közgyűlést persze nem kell összehívni ennek megvitatására, de sajnos nem lehet megúszni egy cetlivel a faliújságon.

Áldozzon rá időt és energiát, hogy egytől egyig minden szomszédot meglátogat, és elmagyarázza, hogy ez egy rendhagyó nap az ön életében. Mondja el őszintén, hány embert hívott meg, és hogy mire számíthatnak az ott élők. Ha pedig tudja valakiről a lakóközösségben, hogy magányosan töltené a szilvesztert, hívja meg őt is. A korrekt lakástulajdonosokkal jó eséllyel a többi lakó is korrekt lesz – persze, ha nem rendszeresek az ilyen bulik otthonában…

Nem szerencsés társasházban vagy lakótelepen házibulit csinálni. 

A csendháborítás, mint szabálysértés szilveszterre is érvényes, melyet a rendőrök akár több tízezrekkel is „jutalmazhatnak”. Érdemes a házibulit inkább lakóövezeten kívül megtartani, ahol senkit sem zavarhatunk. Amennyiben ez elkerülhetetlen, próbáljuk a szomszédoknak jelezni, hogy hangosabbak leszünk, mint az megszokott a házban és türelmüket kérjük – ilyenkor általában a szomszédság is elnézőbb.

Continue Reading

Ajanlo

To Top