Mint az a Napi.hu beszámolójában olvasható: intenzív tárgyalások folynak az európai minimálbér magyarországi bevezetéséről. A kormány azt szeretné, ha a részletekről már idén megállapodnának és a 2024-es minimálbér összege már az EU kritériumai szerint lenne meghatározva.

Mielőtt azonban bárki felugorna a fotelből és örömujjongásban törne ki, gyorsan le kell hűtenünk a kedélyeket: nem eszik olyan forrón a kását. Ugyanis a minimálbér összegére gyakorlatilag csak javaslatokat fogalmaz meg az uniós szabályozás, mert a bérpolitika szigorúan tagállami hatáskör. Úgy tudni, a teljes hazai minimálbér-rendszert felülvizsgálják a szociális partnerek

Többféle módon alakítható át a mostani rendszer. Az egyik szerint a garantált bérminimum lenne az új minimálbér. Az idén 232 ezer forintos minimálbér megszűnne, és a középfokú végzetséghez kötött bérminimum lenne az új kötelező legkisebb bér, vagyis az idei összeggel számolva 296 400 forintnál kevesebbet nem kereshetne egyetlen munkavállaló sem. Ez önmagában 27,7 százalékos béremelést jelentene a most minimálbért keresőknek, ehhez adódna hozzá a januári emelés mértéke.

másik szerint új minimálbért állapítanának meg a korábbi két összeg súlyozott átlaga alapján. Ennek megfelelően az új minimálbér – az idei összegek szerint – 281 ezer forint lenne. A gyakorlatban így a minimálbéresek fizetése 21 százalékkal nőne. A bérminimumosok sem járnának rosszabbul, mivel feltételezhető, hogy a szokásos év eleji emeléssel már az ő fizetésük is növekedne.

forrás