Connect with us

Egyéb

ITT A FELHÍVÁS! Mindenki fejezze be, hogy indulás előtt percekig melegíti az autó motorját!!! Vagy komoly bajba kerülhet!

ITT A FELHÍVÁS! Mindenki fejezze be, hogy indulás előtt percekig melegíti az autó motorját!!!

A téli időszakban gyakran látjuk, hogy autósok hosszú percekig járatják a motorjukat a hidegben, mielőtt elindulnának. Úgy gondolják ez “muszáj” elindulás előtt, pedig komoly bajba kerülhetnek miatta!

Modern autók esetében a hosszú motorjáratás feleslegessé vált, sőt, káros is lehet. A hideg motorban a motorolaj sűrűbb, ami nehezebben jut el az alkatrészekhez. Ez az állapot fokozott kopást okozhat a motor belső részein, mint például a dugattyúk, hengerfalak és a csapágyak. Ráadásul a modern motorvezérlő rendszerek optimalizálják a hidegindítás utáni működést, így a hosszas járatás nem javítja az indítást vagy a melegedést.

Vannak akik ezt túlzásba viszik, és akár 10 percig is képesek ott ülni az alapjáraton döcögő autóban, míg mások az indítás után egyből sebességbe váltanak, és útnak indulnak. Ezek azonban hibás döntések, írja a SlashGear.

A 85 éve autók szerelésével foglalkozó Consumer Reports szervezet szerelője, John Ibbotson szerint a legjobb, ha hideg időben 60 másodpercet hagyunk a motornak, mielőtt sebességbe váltanánk. 

A motor és alkatrészek felesleges kopása jelentős karbantartási költségekkel járhat. Az ilyen típusú kopások javítása gyakran magában foglalja az alapvető motoralkatrészek, például dugattyúk és csapágyak cseréjét, amelyek rendkívül költségesek lehetnek. Rövid távon lehet, hogy nem érzékeljük a károkat, de hosszú távon ezek a problémák jelentősen növelhetik az autó fenntartási költségeit.

Az American Automobile Association szerint még ennyi idő sem kell: a kulcs elfordítása után mindössze annyi időre van szükség, amennyi idő alatt becsatoljuk az öveinket. Normál sebességgel való vezetés mellett ugyanis hatékonyan be tud melegedni a motor.

És hogy miért érdemes elkerülni a túl lassú indulást? Nos, az üresjáratás amellett, hogy az üzemanyag pazarlásához vezet, jobban megviseli a motort, mint a be- és kikapcsolás. Amikor egy autó üresjáratban van, egy óra alatt akár fél-háromnegyed liter üzemanyagot is képes elhasználni, ami éves szinten több ezer forintos többletköltséget is jelenthet.

A megnövekedett költség mellett komoly környezeti károkat is okozhat az üresjárat. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium becslése szerint az üresjáratból származó, évente körülbelül 22 milliárd liter üzemanyag pazarlása több mint 58 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

Continue Reading

Ajanlo

To Top