Connect with us

Időjárás

RIASZTÁS! TÖBB HELYEN MÁR TÉRDIG ÉR A HÓ! Olyan jön, amilyenre évek óta nem volt példa!

RIASZTÁS! TÖBB HELYEN MÁR TÉRDIG ÉR A HÓ! Olyan jön, amilyenre évek óta nem volt példa!

Ennek akár a duplájára is nőhet a friss hóréteg,

sőt a Bakonyban, Vértesben ennél több hullhat. A Mecsekben és a délnyugati magasabb pontokon nagyobb mennyiségű hó hullott. Nem látszik a jelzőtábla a Kaposvár-közeli Simonfa környékén. A sűrű, intenzív havazás jelenleg a délnyugati tájakat érinti leginkább, ahol az Időkép már 20–25 centi friss hóról számol be.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta,

szerda hajnal óta változó intenzitással, de gyakorlatilag folyamatosan esik a hó az ország nyugati részében.

 

Több megyére riasztást adtak ki

A Dunántúlon és a Duna vonalában a nap folyamán kiterjedt, folyamatos csapadékhullás várható. Holnap éjfélig megközelítőleg az ország nyugati kétharmadán nagy területen alakulhat ki (a meglévővel együtt) 5–15 centiméteres vizes, tapadó hóréteg, de helyenként még a Tiszántúlon is képződhet lepel. A legnagyobb mennyiségre a Dunántúl középső és keleti részén, valamint az északi országrészben van kilátás, de a magassággal fölfelé haladva is növekszik a hóréteg vastagsága a sík vidékhez képest.

A legfrissebb számítások alapján 20 centiméter körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaró holnap éjfélig Somogyban akár nagyobb területen előfordulhat, a Dunántúli-középhegység, a Vértes, a Gerecse, a Dunazug-hegység és a Mátra magasabb részein alakulhat ki (jellemzően 200-300 m felett). Napközben síkvidéken a fagypont körüli, illetve jellemzően kevéssel a fölötti hőmérséklet következtében a lehulló hó olvadni kezd. A nyugati, délnyugati határszél közelében az éjszakai és a reggeli órákban előfordulhat zúzmarás köd.

Az Észak-Dunántúl magasabb részein csütörtök hajnaltól kezdődően a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Continue Reading

Ajanlo

To Top