Connect with us

Mindennapok

Nagy a baj: mérgező anyag került a felhőkbe, mindenkire veszélyes

Nagy a baj: mérgező anyag került a felhőkbe, mindenkire veszélyes

Egy láthatatlan, de mindenütt jelenlévő fenyegetéssel kell megküzdenünk. A környezeti szennyezés új formáját fedezték fel, ami messze túlmutat a szokásos földi határokon. Ezúttal a kutatások egy olyan elemre irányultak, amely nem csak a földi környezetünket, hanem a légkörünket is befolyásolja, ráadásul olyan helyeken, ahol a legkevésbé várnánk.

A Shandong Egyetem kutatói egy különleges jelenségre bukkantak, amely új megvilágításba helyezi a környezetszennyezés hatását. Vizsgálataik során a Taj-hegy tetején található felhőkben vettek vízmintákat, és döbbenetes eredményre jutottak: a 28 mintából 24 tartalmazott mikroműanyagot. Ezek a részecskék olyan mindennapos anyagokból származnak, mint a PET, polipropilén, polietilén és polisztirol, melyek a ruházatban és csomagolóanyagokban gyakran előfordulnak.

A kutatók eredményeiket az Environmental Science and Technology Letters folyóiratban tették közzé, rámutatva a felhőkben található mikroműanyagok jelentős mennyiségére -írja az origo. Korábban egy japán tanulmány hasonló eredményeket mutatott ki a Fudzsi- és Oyama-hegy csúcsain, ami arra utal, hogy ezek a részecskék az óceánban lévő műanyagszemétből származhatnak, és a légáramlatok révén jutnak el ilyen magas helyekre.

A Taj-hegy felhővizében talált mikroműanyagok mennyisége kiemelkedő: a japán felhőkben találtaknál 70-szer többet mutattak ki. Fay Couceiro, a Portsmouthi Egyetem szakértője szerint ezek a mikroműanyagok még az érintetlennek vélt területeken is jelen vannak, ami komoly aggodalomra ad okot.

A tanulmány szerint az idősebb, az ultraibolya sugárzás által károsított műanyagok kisebbek és érdesebb felületűek, valamint több nehézfémet tartalmaznak. A felhők képesek módosítani a mikroműanyagokat, ami befolyásolhatja a felhőképződést és ezen keresztül az időjárást és a globális hőmérsékletet is.

A tanulmány szerzői szerint további kutatásokra van szükség a mikroműanyagok időjárásra gyakorolt hatásának teljes mértékű megértéséhez. Couceiro úgy véli, hogy globális összefogásra van szükség a probléma kezeléséhez.

Continue Reading

Ajanlo

To Top