Connect with us

Egyéb

FIGYELEM! Az otthoni favágást be kell jelenteni! Engedély nélkül komoly bírság lehet belőle! RÉSZLETEK!

Magyarországon a telekhatáron belüli fakivágás szabályozása komplex és több tényezőtől függ. A legfontosabb tudnivalókat részletesen összefoglalom:

Általános Szabályok és Engedélyezés

  1. Kormányrendelet: A fás szárú növények, így a fák és bokrok védelmét külön kormányrendelet szabályozza. Ez a rendelet tartalmazza a telepítés, gondozás, és kivágás szabályait​​.
  2. Engedélykötelezettség: A tíz centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fák kivágásához engedély szükséges, gyümölcsfák esetében ez 20 centiméter. Az engedélykérelmet az illetékes önkormányzatnál kell benyújtani, amelyet a jegyző bírál el. A döntés során figyelembe veszik a természetvédelmi, környezetvédelmi, és településrendezési szempontokat, valamint a fák pótlásának módját​​​​​​.

Kivételes Helyzetek és Pótlás

  1. Kivételes Helyzetek: Ha a fa kivágására sürgősen, például veszélyhelyzet miatt van szükség, az engedélyeztetési eljárásra nincs idő, a kivágást utólagosan kell bejelenteni. Ebben az esetben a jegyző kötelezi a fa pótlására​​.
  2. Fa Pótlása: A közterületen kivágott fák esetén a használónak egy éven belül gondoskodnia kell a növény pótlásáról. A pótlás során figyelembe kell venni a tiltólistán lévő fajokat is. A pótlás módját és megfelelőségét a jegyző ellenőrzi​​.

Helyi Szabályozás és Bírságok

  1. Helyi Szabályozás: Az önkormányzatok saját rendeletekkel szabályozhatják a telekhatáron belüli fakivágást. Fontos, hogy a tulajdonosok a helyi önkormányzat irányadó rendeletét is ismerjék, mivel a szabályok megsértése esetén bírság szabható ki​​.

Összegzésben, Magyarországon a telekhatáron belüli fakivágás szigorúan szabályozott, az engedélyezési folyamatot helyi szinten határozzák meg, és a pótlásra vonatkozó előírásokat is szigorúan be kell tartani. Minden esetben érdemes az illetékes önkormányzati hivatalnál tájékozódni a pontos előírásokról és az engedélyezési eljárásról.

 

Források: [1.], [2.], [3.], [4.], [5.], [6.], [7.]

 

Continue Reading

Ajanlo

To Top