Connect with us

Egyéb

Otthonában ölték meg az egykori magyar miniszterelnököt

Otthonában ölték meg az egykori magyar miniszterelnököt

A nemzet mélyen megrendült, amikor bejelentették, hogy egy ismert egykori magyar miniszterelnököt brutálisan meggyilkoltak saját otthonában. A politikus, aki  az ország vezetésében fontos szerepet töltött be, és akit sokan tiszteltek elkötelezettsége és szolgálatai miatt, tragikus és váratlan halált halt.

A rendőrség azonnal megkezdte a nyomozást az eset kapcsán, melynek során igyekeznek fényt deríteni a támadás indítékaira és az elkövetők kilétére. Az esemény nem csak a politikai elitet, hanem az egész országot megrázta, és kérdéseket vet fel a közélet biztonságáról és a politikai kultúra állapotáról.

Ma van az évfordulója az eseménynek, ennek apropóján felidézzük az eseményeket!

Gróf Tisza István egykori miniszterelnök, akit két kormányfői ciklusa alatt markáns konzervatív politika és az ellenzéki obstrukció elleni kíméletlen fellépés jellemzett 105 éve, 1918. október 31-én halt meg. Sokan úgy tartották, hogy ő vezette Magyarországot az első világháborúba, ezért gyűlölet és megvetés övezte – derül ki a Rubicon cikkéből.

Út a világháborúig

Tisza 1913 júniusában, egy évvel a világháború előtt alakította meg második kabinetjét. Miközben az Osztrák–Magyar Monarchia erőteljes fegyverkezési programot hajtott végre, a Nemzeti Munkapárt „szürke eminenciása” kormányalakítása után szigorú sajtótörvényt vezetett be, valamint korlátozta a gyülekezési és egyesülési jogot a birodalom magyar részében. Ezzel próbálta felépíteni azt a szilárd hátországot, amire a feszült nemzetközi helyzetben a Monarchiának szüksége volt.

A fegyveres konfliktus aztán 1914. június 28-án, a Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen elkövetett merénylettel váratlanul karnyújtásnyira került. Hamar világossá vált, hogy amennyiben Bécs erőszakkal torolja meg a szerbek által elkövetett gyilkosságot, valószínűleg világméretű konfliktust robbant ki. Tisza egyedüli prominens politikusként a fegyveres megoldás ellen foglalt állást, mivel úgy látta, hazánk azzal semmit nem nyerhet. Emellett úgy gondolta, a dualista állam nem készült fel eléggé ahhoz, hogy akár a szerbek, akár az antant nagyhatalmak ellen gyors és eredményes háborút vívhasson, valamint pedig – mint kiderült, nem alaptalanul – kételkedett a Olaszország és Románia hűségében is.Később aztán mégis is feladta különvéleményét, és csatlakozott a háború támogatóihoz, és attól a naptól kezdve minden energiáját a háborús győzelem szolgálatába állította.

A vértelen forradalom egyetlen áldozata

A miniszterelnök erőfeszítései nyomán hamarosan a háború egyik megtestesítője lett, 1918 őszére, a világháború végére pedig az összeomló dualista rendszer és a rengeteg szenvedést okozó háború legfőbb jelképévé – és ezzel együtt bűnbakjává – vált. Ellenséges megnyilatkozásaival még inkább maga ellen hangolta a tömeget, amely az október 28-án kezdődő tüntetéseken gyakorta már halálát követelte.

Tisza minden fenyegetés és jószándékú tanács ellenére az őszirózsás forradalom napjaiban is Budapesten maradt, bátor viselkedéséért azonban később az életével fizetett.Október 31-én fegyveresek – valószínűleg hazatért frontkatonák – egy csoportja délután Tisza Hermina úti villájához hajtott, majd felesége és unokahúga szeme láttára agyonlőtték a volt miniszterelnököt.Tisza István ezzel a vértelen forradalom egyetlen halálos áldozatává vált.

Continue Reading

Ajanlo

To Top