Connect with us

Pénzügy

Temetés árak 2024 – Luxus lesz a temetés itthon, brutális áremelkedés – Már meghalni is drága!

Temetés árak 2024 – Luxus lesz a temetés itthon, brutális áremelkedés – Már meghalni is drága!

Temetés árak 2024– Már luxus lesz egy koporsós temetés itthon! A temetési költségek emelkedése az elmúlt években jelentős terhet ró a magyar családokra. A koporsós temetés átlagos költsége már 400 ezer forint felett van, míg a hamvasztásos szertartás 300 ezer forinthoz közelít. 2023-as adatok alapján az elmúlt öt évben a temetési költségek mintegy 60 százalékkal nőttek, ami azt eredményezi, hogy öt családból négy az olcsóbb, urnás temetést választja.

A temetés egy mélyen személyes pillanat, amely lehetőséget ad a szeretteinktől búcsúzásra és az emlékezésre. A gazdasági realitások és a társadalmi változások hatására azonban egyre több ember keres gazdaságosabb megoldásokat. A temetési vállalkozásoknak és az államnak is fontos szerepe van abban, hogy segítsenek az embereknek méltó módon búcsúzni szeretteiktől, függetlenül attól, milyen anyagi helyzetben vannak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint szeptemberben átlagosan egy koporsós temetés ára 409 700 forint volt Magyarországon. Ebbe beletartozik a sírásás, a ravatalozás, a temetés levezetése, a gyászkocsi és egyéb költségek is – vette számba az Index. A hamvasztások esetében pedig 293 940 forintos átlagárral számolt a KSH. A drágulás jelentős, hiszen 2021 szeptemberében még a koporsós temetés 293 ezer forint volt. A hamvasztásos pedig 212 ezer forint.

Ezek alapján tehát mind a két temetkezési forma közel negyven százalékkal drágult az utóbbi években.

Azonban a szakma sem tud segíteni az emelkedő árakon, mert a költségek illetve az alapanyag- és energiaárak az ő esetükben is növekednek.

„A hagyományos temetési szertartásokra az egyházaknak kialakított rendszereik vannak, de ezek nem mindig megfelelőek azok számára, akik nem gyakorolják rendszeresen a vallást. Sok család különböző felekezetekhez tartozókból áll. Az ilyen helyzetekben az ökumenikus lelkész a közös emlékekkel, bizalmas hangulatban segít a gyász feldolgozásában. Fontos tudatosítani, hogy az elhunyt, bár már nincs velünk, emlékei által mégis jelen van a mindennapjainkban. A gyász ellenére az elhunyttal eltöltött időt és a kapott szeretetet ünnepeljük, vagyis az életet” – mondta el Tóth Mihály az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top