Connect with us

Egyéb

Kiszivárgott: 100 ezer forintot kaphatnak pluszban a minimálbéresek

Kiszivárgott: 100 ezer forintot kaphatnak pluszban a minimálbéresek

Az emeléssel 100 forintot vagy akár többet is kaphatnak!

A minimálbér összege évről évre változik, befolyásolva a gazdasági helyzetet, az infláció mértékét és a munkaerőpiaci igényeket. Hamarosan újabb emelés várható, összeségében 100 forint feletti összeggel is többet kaphatnak a munkavállalók.

Az előrejelzések szerint 2025-ben ismét emelkedhet a minimálbér összege, amely jelentős hatással lehet mind a munkavállalók, mind a munkáltatók körében.

Gazdasági háttér

A minimálbér emelkedését több tényező is elősegítheti, többek között az ország gazdasági növekedése, az inflációs ráta, valamint a nemzetközi gazdasági környezet változásai. Az infláció növekedése különösen fontos szempont, mivel a fogyasztói árak emelkedése nyomást gyakorol a bérek növelésére, hogy a munkavállalók megőrizhessék vásárlóerejüket.

Béremelkedési tendenciák

Az elmúlt években a minimálbér emelkedése átlagosan évi 5-10% között mozgott. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, 2025-re jelentős emelkedés várható. Jelenlegi előrejelzések szerint a minimálbér összege akár 10-15% közötti emelkedést is elérheti, amely jelentős változást jelentene a munkaerőpiac számára.

Jelenleg Magyarországon a bruttó minimálbér havi 266,800 forint, míg a garantált bérminimum, amely magasabb végzettséget igénylő munkakörökre vonatkozik, 326,000 forint havi szinten​ (KPMG)​​ (RSM | ADÓ | SZÁMVITEL | TANÁCSADÁS)​. A 2024-es évre tervezett minimálbér-emelkedés mértéke 15%, míg a garantált bérminimumé 10% volt. Ez a változás 2023. december 1-jén lépett életbe, tehát ezek az összegek alkalmazandók 2024-ben is​ (WTS Klient)​.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt években a minimálbér emelkedése jellemzően évi 8-19% között mozgott, 2025-re is hasonló mértékű növekedés várható, feltéve, hogy a gazdasági körülmények és az inflációs nyomás továbbra is támogatja a béremelkedést. A pontos összeg meghatározásához azonban a következő évi gazdasági előrejelzéseket és a kormányzati döntéseket kell figyelembe venni.

Ha 2025-ben a minimálbér 11%-kal emelkedik, akkor a bruttó minimálbér havi összege körülbelül 296,148 forint, míg a garantált bérminimum havi összege körülbelül 361,860 forint lesz. ​

Hivatalos információ valószínüleg nyár végén várható, a gazdasági adatok alapján.

Continue Reading

Ajanlo

To Top