Connect with us

Pénzügy

50 ezer forintra büntettek! 🤬 Ha 110-es kódot látsz a jogsidban, nagy eséllyel téged is megbüntethetnek a rendőrök

Autósok figyelem: Ha 110-es kódot látsz a jogsidban, nagy eséllyel megbüntethetnek a rendőrök >>>

A jogosítvánnyal rendelkezők tudják, hogy a kis rózsaszínű plasztik kártya hátoldalán többféle kód van felsorolva, és bizony mindegyiknek van jelentése. Sajnos ezzel nem minden ember foglalkozik, sőt akadnak olyanok, akik nem tudják, hogy eme kódok mit is jelentenek valójában. Bizonyos sorok végén megtalálható a 101, 102, 182, 186-os szám, valamint a 01.01 és a 01.02-es kód is.

A témára egy felháborodott olvasónk hívta fel a figyelmet, akit elmondása 50 ezer forintra büntettek egy közúti ellenőrzés során, azért mert nem tett eleget a jogis hátulján lévő 110-es kódnak. Ez ugyanis például azt jelenti, hogy “tartalék szemüveg tartása kötelező”.

Mit jelentenek a számok?

Azt, hogy pontosan melyik kód mit jelent, az alábbi kormányrendelet határozza meg. Azt érdemes tudni, hogy a számok 1-99-ig harmonizált közösségi kódok, vagyis ezek minden EGT tagállamban egységesek, a 100 feletti kódokat pedig minden tagállam szabadon határozza meg, vagyis ezeknek a jelentése az EGT tagállamokban eltérhet.

A kódoknak egy része arra vonatkozik, hogy a járművezető egészségi okokból milyen feltétellel/vagy korlátozással vezethet, tehát ezek a számok minden esetben a vezetői engedély kiállításához szükséges alkalmassági vizsgálatot végző orvos (vagy néhány estben szakértői bizottság) szakvéleménye alapján kerülnek a jogsira.

Vannak olyan kódok is, amelyek egy adott kategórián belüli vezetési jogosultság gyakorlását korlátozzák valamilyen módon – ezek vizsgaigazolás vagy a magyar vezetői engedély kiállításának alapjául szolgáló külföldi vezetői engedély adatai alapján kerülnek bejegyzésre a jogosítványba.

Nézzünk néhány konkrét példát:

  • 01.01 – csak szemüvegben vezethet
  • 05. 01 – csak nappali vezetésre korlátozva (pl. napkelte után 1 óra és naplemente előtt 1 óra közötti időszakban)
  • 25. 05 – térddel működtethető gázpedál
  • 05. 03 –  gépjárművezetés utasok nélkül
  • 43. 02 – testre szabott vezetőülés
  • 110 – tartalék szemüveg tartása kötelező
  • 78 – automata sebességváltóval rendelkező járművekre korlátozva
A kódok között szerepelnek továbbá ún. igazgatási kódok is, amelyek jogszabályban meghatározott esetben kerülnek bejegyzésre a vezetői engedélybe. Ilyen például a kezdő vezetői engedély minősítés meghosszabbítására utaló 181. kód, vagy az adott kategóriába tartozó járművek vezetésétől való eltiltásra utaló 183. kód

– válaszolta megkeresésünkre a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH).

Milyen számok a gyakoriak?

A járművezetéshez szükséges egészségügyi alkalmasság kódja a 101-es vagy a 102-es. Egészségi korlátozásként pedig a leggyakrabban a 01.01-es a szemüveg vagy a 01.02-es kód a kontaktlencse vezetés közben való viselésére utaló kódok szerepelnek. De gyakorinak mondható a 78-as kód is, ami akkor kerül bele a vezetői engedélybe, ha valaki automata sebességváltós járművön vizsgázott.

A B kategóriás jogosítványokon gyakran szerepelhetnek még a 185 és a 186-os kódok. Ezek közül a T kategória mellett feltüntetett 185 kód azt jelenti, hogy

  • a T kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató nem két nehéz pótkocsival, hanem csak egy könnyű pótkocsival vezethető. Ez a kód akkor szerepel a “T” kategória mellett, ha azt a járművezető a “B” kategóriás vezetési jogosultsága alapján, és nem külön erre a kategóriára vonatkozó járművezetői vizsga alapján szerezte meg, és kombinált kategóriával sem rendelkezik.

A K kategória mellett szereplő 186 kód pedig azt jelenti, hogy

  • a járművezető a “K” kategóriában meghatározott járműveken kívül a lassú járművet és pótkocsiját is vezetheti. Ez a kód tehát a “K” kategóriás vezetési jogosultságot nem korlátozza, hanem éppen bővíti -tudtuk meg a KEKKH-től.

Erre is érdemes figyelni

Tavaly áprilistól lépett életbe az a szabály, hogy már nem a 40., hanem az 50. életév betöltéséig adható 10 évre szóló egészségügyi alkalmassági – ami meghatározza a jogosítvány érvényességének hosszát is. Azok, akik a 40. életévüket már beötlötték, de még csak 5 évre kaptak egészségi alkalmassági engedélyt, azoknak lehetősége van orvosától egy újabb szakvéleményt kérni, és azt benyújtani a vezetői engedély kiállítására irányuló eljárás során.

Az, aki pedig jogosítvány nélkül vezet 45 ezer forintos helyszíni-, vagy 90 ezres pénzbírságra számíthat

Nem mindenki van tisztában azzal sem, hogy a kártya formátumú vezetői engedély a vezetési jogosultság igazolásán túl, személyazonosításra alkalmas okmányként is funkcionál.

A vezetői engedély személyazonosításra szóló érvényességi ideje az okmány elülső, fényképes oldalán, a 4 (b). pontban található, a vezetési jogosultság igazolására vonatkozó érvényességi idő pedig az okmány hátoldalán található 11. oszlopban szerepel

– tudta meg a Pénzcentrum a KEKKH-től.

A vezetői engedély személyazonosításra a kiállításától számított 10 évig, a 70. életévüket betöltöttek (2015. július 1-jétől a 65. életévet betöltött személyek) esetében azonban határidő nélkül alkalmas.

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top