Connect with us

Életmód - Egészség

Felháborító! ÍGY húznak le a patikában: csökkentett hatóanyag, sokszoros áron – itt a lista! Negyed annyiba kerülő gyógyszerek, de a hatóanyag UGYAN AZ! Ne hagyjátok magatokat átverni!

Felháborító! ÍGY húznak le a patikában: csökkentett hatóanyag, sokszoros áron – itt a lista! Negyed annyiba kerülő gyógyszerek, de a hatóanyag UGYAN AZ! Ne hagyjátok magatokat átverni!

Sok, ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó, vényköteles gyógyszer tablettánként több miligrammot tartalmaz, az ára alacsonyabb, és némelyiknek pedig még a kiszerelése is nagyobb. Hogy kiderítsük, mekkora különbség van árban, megvizsgáltuk a fix és szabadáras termékeket 5 olyan hatóanyag példáján keresztül.

Ugyanaz a hatóanyag, többszörös ár

Bizonyára már sok betegben felmerült a kérdés, hogy miért kapható csak vényre az 50 mg-os Cataflam, de érhető el vény nélkül a 25 mg-os Cataflam Dolo. Ráadásul amíg a vényköteles gyógyszert 1495 forintért tudjuk megvásárolni, addig a Dolo átlagosan 1730 forintba kerül. Ugyanannyi tabletta, FELEANNYI!!! hatóanyaggal.

Nem volt ez másként a Cataflam esetében sem. A gyártók erre úgy reagáltak, hogy csökkentett hatóanyagú termékeket dobtak piacra, amelyeket meg lehetett vásárolni vény nélkül – mint pl. a Cataflam Dolo. Viszont amíg a vényköteles gyógyszerek fix árasak, addig a vény nélkül kaphatók árát a patikák szabhatják meg, így megeshet, hogy egy ugyanolyan kiszerelésű, de fele annyi hatóanyagot tartalmazó készítmény ára magasabb, mint a vényköteles változaté.

Például a magyarok által kedveltnek mondható Algopyrin hatóanyaga a metamizol-nátrium. Ilyen hatóanyagú készítményhez hosszú ideig nem lehetett vény nélkül hozzájutni, viszont sok egyéb kevésbé ismert termék is tartalmazza, mint az Algozone, a Flamborin, a Metamizol Sandoz, a Metapyrin, Panalgorin, vagy Quarelin, stb. Mindegyik vényköteles, és így van ez egész Európában, ahol a gyártó, a Sanofi valamennyi metamizol hatóanyagú készítménye vényköteles.

Az Algopyrin és a Nodoryl Dolo leírásában is ugyanaz olvasható, mindkét gyógyszer “erős vagy egyéb kezelésre nem reagáló fájdalmak és láz csillapítására szolgál, amennyiben más terápiás beavatkozás nem javasolt”. Hatóanyaguk megegyezik, de míg a Nodoryl Dolóban egy tabletta 250 mg metamizol-nátriumot tartalmaz, addig az Algopyrinben egy tabletta 500 mg-ot. Viszont amíg az utóbbi 10 darabos kiszerelésű gyógyszer fix ára 398 forint, addig generikumának 20 darabos kiszerelésének átlagára 607 forint.

Tehát feleannyi hatóanyagot tartalmaznak a tabletták, de dupla annyi van egy dobozban, az ár mégis magasabb. Hogy lássuk a pontos arányokat, megvizsgáltuk a fenti táblázatban bemutatott készítmények esetében, hogy ugyanazt a 100 mg hatóanyagot hány forintért tudnánk megvenni a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek esetében.

A táblázatból látható, hogy minden gyógyszer esetében a szabadáras, vény nélkül kapható készítmények a drágábbak. Viszont amíg pl. a Nodoryl Dolóban lévő adott mennyiségű metamizol-nátrium 34 százalékkal kerül többe, mint az az Algopyrinben lévő, addig a Voltaren Dolóban 39 százalékkal drágább ugyanannyi hatóanyag a vényre kapható Voltarennél. A Cataflam esetében 57, az Apranaxnál 68, a Memoril esetén pedig 80 százalékos különbséget állapítottunk meg. A legnagyobb eltérés viszont a Quamatel esetében volt: a vény nélküli Quamatel Miniben lévő famotidin ára 90 százalékkal drágább, mint a vényre kapható termékben.

Continue Reading

Ajanlo

To Top