Connect with us

Gasztro

Vegyen a fene 1000 forintért fagyit! Itt a házi recept! Ezerszer finomabb, és olcsó is! Gyümölcsös, Buenós, Oreós fagyi!

1 gömb fagyi idén már 500-600 forintba kerül. Azaz egy két gombös fagyi 1000-1200 forintba. Vicc! Megmutatom nektek, hogyan lehet olcsón finom, minőségi fagyit csinálni, írom az árakat is.

A készítéséhez szinte bármilyen gyümölcs felhasználható: eper, meggy, cseresznye, őszi- és sárgabarack, sárgadinnye, körte vagy akár banán is. Viszont akár csinálhatunk oreóst, milkást, de akár buenóst is.

Sőt még fagylalttorta is készülhet belőle, ha többféle fagylaltot egymásra rétegezve lefagyasztunk.

Gyümölcsös házi fagyi hozzávalói

  • 0,5 kg gyümölcs (ízlés szerint) (árak pl: eper-gyorsfagyasztott: 1010ft / fél kiló a Tescoban, áfonya-gyorsfagyasztott 1100/ fél kg az Aldiban, banán 550 forint /kg)
  • 0,5 kg tejföl vagy joghurt, ínyencek akár mascarponét is használhatnak (nekem a fele joghurt fele mascarpone a kedvencem; Mascarpone 500gramm 1400 az aldiban, joghurt jó minőségű 500ft)
  • 1 vaníliás cukor (elhagyható)
  • 6-8 evőkanál kristálycukor

Házi fagyi elkészítése

  1. A gyümölcsöt alaposan megmossuk, ha szükséges meghámozzuk, illetve kimagozzuk, a nagyobb gyümölcsöket felaprítjuk, majd lefagyasztjuk. A fagyasztáshoz érdemes jobb minőségű, jól záródó tasakot használni, így későbbi felhasználásra is eltehetjük a gyümölcsöket, mert biztosan nem vesznek át semmilyen szagot.
  2. A fagyott gyümölcsöt másnap (vagy amikor fagyit készítenénk) vegyük ki a fagyasztóból, hagyjuk állni 10-15 percig, amíg elkezd felengedni a külseje. Ha mínusz 18 fokos, kőkemény állapotban tennénk a turmixba, valószínűleg nem tenne jót a gépünknek, viszont szükséges a fagyos állapot, mert ettől lesz rögtön fogyasztható a fagylalt.
  3. A még fagyos gyümölcsöt tegyük egy turmixgépbe vagy konyhai aprítóba a tejföllel és a cukorral, majd mixeljük simára.
  4. Az így kapott fagyi jégkása állagú, s azonnal tálalható.
  5. A megmaradt mennyiséget tegyük egy edényben a fagyasztóba, így később bármikor elővehetjük. Már ha marad belőle.

Oreós, Buenós, Milkás fagyi hozzávalói

  • 4 darab Kinder Buenó vagy egy nagy tábla (300g) Oreós milka (4 darab Buenó kb 1000 forint, egy nagy Oreós Milka 1400)
  • 1 dl tej
  • 0,4 kg tejföl vagy joghurt, ínyencek akár mascarponét is használhatnak (nekem a fele joghurt fele mascarpone a kedvencem; Mascarpone 500gramm 1400 az aldiban, joghurt jó minőségű 500ft)
  • 1 vaníliás cukor (elhagyható)
  • 6-8 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint, kóstolgassuk készítés közben)

 

  1. A Buenót vagy a milkát összetörjük, késsel vagy akár géppel felaprítjuk. Majd kb a 70%-át egy lábasban kevés tejjel elkezdjük melegíteni. Nem kell megfőzni, csak olvadjon el a csoki és ne legyen nagyon darabos.
  2. Hagyjuk visszahülni, majd dobjuk bele a félrerakott kihagyott darabokat. Nagyon finom lesz benne nehány darabka!
  3. Mehet a mélyhűtőbe, éremes zárható edénybe mert különben átveszi a fagyasztó illatát.
  4. Vegyük ki a fagyóból, hagyjuk egy kicsit felolvadni, amikor már nem betonkemény kanalazzuk turmixgépbe, adjuk hozzá a mascaarponét és a joghurtot fele-fele arányban. Kóstolgassuk, ízéls szerint adjunk hozzá cukrot.
  5. A turmixszolás után finom habkönnyű lesz, mert a turmixszolás közben sok levegő kerül bele.
  6. Felnőtteknek akár egy kis rumot. likőrt is lehet beletenni, még finomabb lesz tőle.

Akkor nézzük a pénzügyeket:

  • A gyümölcsös fagyim (kb 1kg) került összesen: 2400 forintba. Ebből kb 20 – 25 gömb fagyi! Azaz gömbönként 100 – 120 forint, és ez nem a porból készült gagyi a gyerekeknek is szívesebben adom.
  • A Buenós, Milkás-Oreós fagyim (kb 1kg) került összesen: 2700 forintba. Azaz gömbönként 110-135 forint! És bomba finom.
Continue Reading

Ajanlo

To Top