Connect with us

Recept

Neee! Kiderült, hogy egész életemben rosszul főztem a rizset! Egy kínai nő elmagyarázta, hogyan készítik el a rizst Kínában

Mindig azt hittem, hogy tökéletesen készítem a rizst. Úgy csináltam, ahogy anyám és nagymamám tanította: kimértem a megfelelő mennyiséget, kétszer annyi vízzel felöntöttem, majd közepes lángon főztem, közben állandóan kevergettem, és a végén, öt perccel a készítés befejezése előtt, megsóztam. Egészen addig azt hittem, hogy ez a helyes módszer… Aztán találkoztam egy kínai barátnőmmel, aki finoman szólva ledöbbentett.

Amikor elmeséltem neki, hogyan készítem a rizst, azt hittem, bólogat majd, és esetleg egy-két apró trükköt megoszt velem. Helyette a fejét fogta, és közölte: “Te életedben nem főztél még rendesen rizst!” Azt hittem, viccel, de nem, komolyan gondolta. Megosztotta velem a kínai rizsfőzés titkait, és be kell vallanom, ezek után egy új világ tárult fel előttem.

1. lépés: A rizs előkészítése

Kínában a rizsfőzés valódi művészet. Nem csak egy köret, hanem a kultúrájuk szerves része. “A rizsnek könnyűnek és levegősnek kell lennie” – mondta a barátnőm.

Az első titok a rizs megfelelő előkészítése. Először is alaposan át kell mosni a rizst, addig, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz. Ez azért fontos, mert a mosatlan rizs felszínén lévő rizsliszt miatt a víz sűrű, ragadós lesz főzés közben, és így a rizs is összetapad.

“A liszt miatt a víz olyan lesz, mint a ragasztó, és nem tud elpárologni teljesen, ezért tapad össze és ég le a rizs” – magyarázta a barátnőm.

Miután a rizst megtisztítottuk, jöhet a következő lépés: áztatás. Nyáron 30 percig, télen pedig akár 60 percig is áztatni kell. Ez lehetővé teszi, hogy a rizs megszívja magát vízzel, miközben megtartja a benne lévő értékes tápanyagokat.

2. lépés: A rizs főzése

Az előkészítés után jön a főzés, amely Kínában sokkal precízebb folyamat, mint ahogy én valaha is gondoltam. A megfelelő arány: 1 rész rizshez 1,25 rész víz. Fontos, hogy vastag aljú edényt használjunk, és az edényt főzés közben fedővel fedjük le.

A fedő megtartja a gőzt, mert a rizs valójában nem a forró vízben fő meg, hanem a gőzben. Eleinte erős lángon kell főzni, majd amikor a víz forrni kezd, közepes lángra kell venni, a végén pedig egészen lecsökkenteni. A rizs készültségét a hang alapján is meg lehet állapítani: amikor már nem halljuk a víz forrásának hangját, csökkentsük a lángot. Amikor a sziszegő hangot halljuk, elzárhatjuk a tűzhelyet.

3. lépés: Befejezés és tálalás

Amikor elzárjuk a lángot, a rizst még 10 percig pihentessük a fedő alatt, hogy teljesen megpuhuljon és levegős maradjon.

A legnagyobb meglepetés számomra az volt, hogy Kínában nem sózzák és nem vajazzák meg a rizst főzés közben! “Ha így tesztek, soha nem lesz a rizs omlós” – osztotta meg a barátnőm. Ehelyett a rizshez különféle szószokat, zöldségeket vagy húsokat készítenek, amelyekben már benne vannak a szükséges fűszerek és só.

A tálalásnál pedig jöhet egy kis szezámmag vagy friss zöldhagyma a tetejére.

És te? Jól főzöd a rizst?

Be kell vallanom, miután végighallgattam a barátnőm tanácsait, elgondolkodtam: egész életemben rosszul főztem a rizst! Az új módszerrel pedig azóta minden alkalommal tökéletesen sikerül. Próbáld ki te is, és nézd meg, milyen különbséget jelent egy kis precizitás!

Continue Reading

Ajanlo

To Top