Connect with us

Kert

Ilyen még nem volt: Patkányok lepik el a magyar otthonokat, kerteket, itt a figyelmeztetés!

Ilyen még nem volt: Patkányok lepik el a magyar otthonokat, kerteket, itt a figyelmeztetés!

Hirdetés

Az utóbbi években egyre több háztartásban jelent problémát a patkányok megjelenése az udvarokon, kertekben és a házak körül.

Hirdetés

A városi környezet, a mezőgazdasági területek és a háztartási hulladék megfelelő táptalajt nyújtanak ezeknek a kártevőknek, amelyek nemcsak károkat okozhatnak, hanem komoly egészségügyi kockázatokat is jelentenek.

A patkányok által terjesztett betegségek, mint például a leptospirosis vagy a salmonella, komoly veszélyt jelentenek a háztartásokra.

Miért jelennek meg a patkányok?

A patkányok elsősorban a megfelelő élelem és búvóhely miatt telepednek meg a lakott területek közelében. A rosszul zárt szemeteskukák, a komposztálók, illetve az állati takarmány vagy élelmiszer-hulladékok gyorsan vonzzák őket.

A patkányoknak nagy a túlélőképességük: gyorsan szaporodnak, és szinte bárhol képesek menedéket találni – legyen az egy pince, padlás, vagy akár egy komposzthalom.

Hogyan védekezhetünk ellenük házi módszerekkel?

Bár a patkányirtásra szakosodott cégek hatékonyan tudják megszüntetni a fertőzöttséget, számos házi megoldás is segíthet megelőzni, hogy a patkányok megtelepedjenek a kertünkben vagy a házunk közelében.

  1. Tisztaság és rend az udvaron: A patkányok kedvelik a rendezetlen, szemetes környezetet. Tartsuk rendben az udvart, ne hagyjunk kint ételmaradékot, állati eledelt, és a szemetet mindig jól záródó kukában tároljuk.
  2. Komposztáló gondos kezelése: Ha komposztálunk, figyeljünk arra, hogy a komposztáló ne vonzza a patkányokat. A zöldhulladékot megfelelően fedjük le, és kerüljük az állati eredetű élelmiszerek – hús, csont – hozzáadását a komposzthoz.
  3. Zárjuk le a bejutási lehetőségeket: Ellenőrizzük a ház körüli nyílásokat, résekeket, és zárjuk le azokat, ahol a patkányok bejuthatnak a házba vagy a pincébe. A patkányok akár 1 cm-es lyukakon is képesek átbújni, ezért fontos, hogy minden potenciális bejáratot elzárjunk.
  4. Növények és illóolajok: Bizonyos növények, mint a menta, a levendula vagy a babérlevél, riasztó hatással vannak a patkányokra. Ezeket elültethetjük a kertben, vagy illóolajukat is alkalmazhatjuk. A mentaolajat például szét lehet csepegtetni a potenciális bejutási pontokon.
  5. Házi csapdák: Különféle házilag készített csapdák is hatékonyak lehetnek. Például egy egyszerű csúszós vödörcsapda, amelybe ételcsalit helyezünk, segíthet befogni a patkányokat. Azonban fontos, hogy ezeket humánusan és felelősségteljesen használjuk.
  6. Patkányriasztó készülékek: Ultrahangos patkányriasztók is elérhetők, amelyek a patkányok számára kellemetlen hangokat bocsátanak ki, bár az eredményességük esetenként változó lehet.
  7. Macskák és kutyák: A macskák természetes patkányirtók, és a jelenlétük gyakran elegendő ahhoz, hogy távol tartsák a patkányokat. Egyes kutyafajták, mint például a terrierek, szintén kiváló patkányvadászok.

 

patkánylyukak az udvaron
Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Ha a házi módszerek nem hoznak eredményt, és a patkányok elszaporodnak, mindenképpen érdemes szakembert hívni. A profi patkányirtók hatékonyan képesek eltávolítani a rágcsálókat, és tanácsot adhatnak a megelőzésre vonatkozóan is.

A patkányok megjelenése nemcsak bosszantó, de egészségügyi veszélyekkel is jár.

Fontos, hogy időben cselekedjünk, és a megfelelő megelőző intézkedésekkel tartsuk távol őket otthonainktól.

Hirdetés

A cikk forrása

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top