Connect with us

Érdekes

Mit ne tegyen okostelefon töltése közben? 5 alapszabály amit mindenkinek be kellene tartania, ha nem akar évente új telefont venni!

Sok okostelefon-tulajdonos nem tudja, hogyan kell helyesen tölteni készülékét, és sokan tipikus hibákat követnek el, amelyek lerövidíthetik az eszköz élettartamát. Vizsgáljuk meg a leggyakoribb hibákat.

A telefon teljes lemerítése

Egyes felhasználók úgy vélik, hogy a telefont teljesen le kell meríteni, mielőtt újra töltenék. Ez azonban téves elképzelés. Ha rendszeresen teljesen lemerítjük a telefont, egy év alatt az akkumulátor már nem biztos, hogy egy teljes napot kibír. Az akkumulátor eredeti kapacitását visszaállítani ezután már lehetetlen lesz.

Ha a telefon már nem új, ajánlott nem lemeríteni 30% alá, és 95%-nál tovább sem tölteni. Ez különösen fontos a lítium-ion akkumulátorokkal rendelkező eszközöknél.

A modern okostelefonok figyelmeztetik a felhasználókat, amikor a töltöttségi szint 20% és 10% alá csökken. Az ideális töltöttségi szintet 40-80% között tartani. Ennek a tartománynak a betartása segíthet meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát. Ha hosszabb ideig nem használjuk a készüléket, hasznos lehet teljesen lemeríteni, majd 100%-ra feltölteni. Ez segít az akkumulátor kalibrálásában és meghosszabbíthatja annak élettartamát.

Sérült töltők és kábelek használata

Nagyon fontos, hogy ne használjunk sérült töltőket és kábeleket a telefon töltéséhez. Gyakran előfordul, hogy emberek elfelejtik a saját töltőjüket, és másokét használják, például barátoknál vagy utazások során. Az ilyen kiegészítők használata az eszköz meghibásodásához vagy akár tűzhöz is vezethet. A hibás töltők rendszeres használata hamarosan új telefon vásárlására kényszeríthet minket.

Rossz minőségű töltők használata

Egy másik gyakori hiba az olcsó, ismeretlen gyártóktól származó töltők használata. A legjobb, ha csak minőségi és bevált kiegészítőket használunk. Még rövid utazásokra is érdemes magunkkal vinni az eredeti töltőt. Az ismeretlen márkájú töltők túl magas áramot adhatnak le, ami károsíthatja az akkumulátort. A legjobb, ha ismert márkák, például Xiaomi, Panasonic vagy Apple töltőit használjuk.

Néhány töltő különböző márkájú okostelefonokhoz is megfelelő lehet, de csak akkor használjuk őket, ha biztosak vagyunk azok minőségében és rendelkeznek a szükséges tanúsítványokkal.

A telefon töltése párna vagy ruha alatt

Kerüljük, hogy a telefont töltés közben párna, ruha vagy takaró alatt helyezzük el. Sok eszköz, különösen a gyors töltéssel rendelkező modellek, nagyon felmelegszenek töltés közben. A hő elvezetésének elősegítése érdekében a gyártók még a tok eltávolítását is javasolják töltés közben. Ha a telefont párna alatt hagyjuk, az túlmelegedhet és meghibásodhat. Ez különösen veszélyes a lítium-ion akkumulátorral rendelkező eszközökre nézve.

A telefon használata töltés közben

Egy másik fontos szabály, hogy ne használjuk aktívan a telefont, amíg az töltőn van. Ez különösen fontos az olcsóbb modelleknél, amelyek rossz szellőzéssel rendelkeznek. Töltés közben az akkumulátor felmelegszik, és ha ilyenkor használjuk a telefont, az túlmelegedhet. Ez megszakíthatja a töltési ciklusokat és gyorsan elhasználhatja az akkumulátort.

Összegzés

Ezeknek az egyszerű szabályoknak a megsértése az akkumulátor vagy akár maga a telefon cseréjéhez vezethet 2-3 éven belül. Ha nem fordítunk figyelmet a megfelelő töltésre és karbantartásra, az eszköz élettartama jelentősen csökkenhet.

Continue Reading

Ajanlo

To Top