Connect with us

Életmód - Egészség

Változás MÁRC 1-től: ezekre a rendelésekre MEHETÜNK BEUTALÓ NÉLKÜL ÉS mutatjuk HOVÁ KÖTELEZŐ A BEUTALÓ!

ITT A LISTA: 2024-ben ezekre a rendelésekre MEHETÜNK BEUTALÓ NÉLKÜL ÉS mutatjuk HOVÁ KÖTELEZŐ A BEUTALÓ!

A magyar egészségügyi rendszerben a beutalók fontos szerepet töltenek be a betegellátásban, hiszen meghatározzák, hogy melyik szakorvosi ellátásokhoz szükséges előzetes javaslat a háziorvostól. Azonban bizonyos esetekben a páciensek közvetlenül is keresik fel a szakrendeléseket. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a rendeléseket, ahol beutaló szükséges, és azokat, ahol nem.

Beutaló Nélküli Rendelések

Bizonyos szakorvosi ellátásokhoz nem szükséges beutaló. Ezek közé tartoznak:

 1. Bőrgyógyászat: A bőrproblémák, mint például kiütések vagy anyajegyek ellenőrzése.
 2. Szemészet: Szemészeti problémák, például látásromlás esetén.
 3. Fogászat: Sürgős fogászati ellátás, például fájdalom vagy törés esetén.
 4. Nőgyógyászat: Nőgyógyászati problémák, mint például menstruációs zavarok vagy terhesség gyanúja.
 5. Urológia: Férfiaknál előforduló specifikus problémák, például prosztata problémák esetén.
 6. Gyermekgyógyászat: Csecsemők és gyermekek esetében, például fejlődési rendellenességek vagy akut megbetegedések esetén.

Beutaló Kötelező Rendelések

Más esetekben a szakorvosi ellátáshoz háziorvosi beutaló szükséges. Ilyenek például:

 1. Kardiológia: Szív- és érrendszeri problémák esetén.
 2. Endokrinológia: Hormonális zavarok, például pajzsmirigy problémák esetén.
 3. Gasztroenterológia: Emésztőrendszeri betegségek, például gyomor- vagy bélproblémák esetén.
 4. Neurológia: Idegrendszeri problémák, például fejfájás, szédülés vagy idegrendszeri betegségek esetén.
 5. Reumatológia: Ízületi és reumatikus panaszok esetén.
 6. Pszichiátria: Ment

ális egészségügyi problémák, mint például depresszió vagy szorongás esetén.

Fontos megjegyzések

 • Sürgősségi esetek: Sürgősségi ellátásra szoruló betegek esetén nem szükséges beutaló. Ilyenkor a sürgősségi osztályok vagy baleseti sebészeti részlegek fogadják a betegeket.
 • Családorvos szerepe: A családorvosok fontos szerepet töltenek be az egészségügyi rendszerben, hiszen ők az elsődleges kapcsolattartók a betegek és a szakellátás között. A családorvos javaslata alapján történik a szakorvoshoz való irányítás.
 • Egészségbiztosítás: A magyar egészségbiztosítási rendszer szabályozza, hogy milyen esetekben és milyen körülmények között finanszírozott a szakellátás. A beutalók nélküli ellátások esetén is előfordulhat, hogy bizonyos szolgáltatásokért térítési díjat kell fizetni.

Magyarországon a társadalombiztosítási rendszer általában fedez számos egészségügyi szolgáltatást, de vannak olyan speciális esetek és szolgáltatások, amelyekért térítési díjat kell fizetni. Ezek közé tartoznak:

 1. Egyes Szakorvosi Vizsgálatok: Bizonyos speciális szakorvosi vizsgálatok, amelyek nem tartoznak az alapellátás körébe, térítési díjat igényelhetnek. Ilyen lehetnek például egyes speciális diagnosztikai eljárások.
 2. Fogászati Kezelések: Bizonyos fogászati szolgáltatások, különösen az esztétikai beavatkozások, mint például a fogfehérítés vagy a szépészeti fogászati eljárások, térítésesek lehetnek.
 3. Gyógyszerek és Gyógyászati Segédeszközök: Néhány receptköteles gyógyszer és gyógyászati segédeszköz csak részben vagy egyáltalán nem támogatott, így ezekért teljes árat kell fizetni.
 4. Egyes Rehabilitációs és Fizioterápiás Kezelések: Speciális rehabilitációs kezelések és egyes fizioterápiás eljárások, amelyek nem részei az alapellátásnak, térítési díjat igényelhetnek.
 5. Egészségügyi Igazolások és Bizonyítványok: Bizonyos egészségügyi igazolások kiállításáért, mint például a munkahelyi alkalmassági vizsgálatok vagy jogosítványhoz szükséges orvosi igazolások, díjat kell fizetni.
 6. Választható Szolgáltatások: Például külön szobában történő kórházi tartózkodás vagy a beteg által választott orvos által végzett műtétek esetén felár fizetendő.

Fontos megjegyezni, hogy a térítési díjak mértéke változó lehet az egyes egészségügyi intézmények és szolgáltatások esetében. A betegeknek javasolt előzetesen tájékozódniuk a kezelésükkel kapcsolatos költségekről.

Összefoglalás

A beutaló rendszerének ismerete nélkülözhetetlen a magyar egészségügyi ellátásban. Fontos, hogy a betegek tisztában legyenek azzal, melyik ellátáshoz szükséges beutaló és melyikhez nem. Ez segít a hatékony és célzott egészségügyi ellátásban, valamint abban, hogy a betegek a megfelelő időben jussanak el a szükséges szakorvoshoz. A családorvosok és a betegek közötti kommunikáció kulcsfontosságú a rendszer hatékony működéséhez. Az egészségügyi rendszer folyamatosan fejlődik, így fontos, hogy a betegek és az egészségügyi szakemberek naprakészek legyenek a legú

jabb szabályozásokkal és irányelvekkel kapcsolatban. A helyes információk birtokában a betegek jobban tudják érvényesíteni egészségügyi jogosultságaikat, és elkerülhetik a felesleges késedelmeket és félreértéseket az ellátás során.

Continue Reading

Ajanlo

To Top