Connect with us

Időjárás

Közeledik a Kirk hurrikán, eddig még nem láttunk ilyet! Figyelmeztetést adtak ki Magyarország több megyéjére

Közeledik a Kirk hurrikán, eddig még nem láttunk ilyet! Figyelmeztetést adtak ki Magyarország több megyéjére

Az időjárás előrejelzése szerint Magyarország több megyéjére is figyelmeztetést adtak ki a közelgő Kirk hurrikán miatt, amely várhatóan jelentős hatással lesz egész Európa időjárására. A Kirk, amely eddig az Atlanti-óceán felett tombolt, az előrejelzések szerint most Európa partjai felé tart, és komoly viharrendszerré alakulva befolyásolja a kontinens időjárását.

Miért különleges a Kirk?

A Kirk nemcsak azért különleges, mert hurrikánként indult, hanem azért is, mert ilyen időjárási jelenséggel még nem találkoztunk októberben Európában. A Kirk hurrikán az Atlanti-óceán felett jött létre, és most, miután ex-hurrikánná minősítették, az ereje még mindig elég nagy ahhoz, hogy komoly viharokat hozzon magával. A meteorológiai szolgálat szerint szerdán délelőtt éri el a kontinens partjait, és 100-130 km/h sebességű széllökések várhatók.

Hatása Magyarországra

A Kirk hatása nem áll meg a nyugati partoknál. Magyarország időjárása is jelentősen megváltozik, mivel a hurrikán által okozott hullámzó front csütörtökön érkezik meg az országba. A déli és délkeleti területeken erős széllel és esővel kell számolni. A hőmérséklet ugyanakkor a front előtt még emelkedni fog, és a sokéves átlag fölé kerülhet, így egyes helyeken akár 25 fok körüli maximumokat is mérhetünk.

Figyelmeztetések több megyére

A meteorológiai szolgálat sárga figyelmeztetést adott ki Magyarország több megyéjére is a várható zivatarok miatt. Különösen Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegye érintett, ahol heves zivatarok alakulhatnak ki, erős széllökésekkel kísérve. A figyelmeztetés szerint a viharok jelentős esőzésekkel, akár jégesővel is járhatnak.

A déli és délnyugati szél már most is megélénkült, és a Dunántúl egyes területein viharos lökésekkel kell számolni. Az időjárás kedden még napsütéses marad, de a front átvonulásával szerdára borongósabbra fordul.

Felkészülés a viharos időre

Az előrejelzések alapján érdemes komolyan venni a figyelmeztetéseket, és felkészülni a viharos időre. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a szél és a zivatarok nemcsak esőt és viharos szelet hoznak, de az ingadozó hőmérséklet is megterhelheti a szervezetünket.

Tippek a felkészüléshez:

  • Ellenőrizd az ablakokat és ajtókat, hogy biztosan zárva legyenek a vihar előtt.
  • Ügyelj a kerti bútorokra, növényekre, hogy ne tegyenek kárt a viharos szélben.
  • Ha útra kell kelned, figyeld az időjárás-előrejelzéseket, és kerüld a viharos területeket, ha lehetséges.
  • Készülj fel esetleges áramkimaradásokra is, különösen vidéki területeken.

A hurrikánok Európában

Ez az október különösen szokatlan a meteorológiai feljegyzések szerint, mivel egyszerre három hurrikán is aktív volt az Atlanti-óceánon. A Kirk mellett a Leslie és a Milton nevű hurrikánok is figyelmet kaptak. A Kirk az első, amely eléri Európát, míg a Milton Florida partjait fenyegeti, ahol akár 2-es vagy 3-as erősségű hurrikánként érhet partot.

A szakértők kiemelik, hogy bár Európa nem gyakran találkozik hurrikánokkal, az Atlanti-óceánon keletkező ex-hurrikánok és erős viharrendszerek egyre gyakrabban okoznak szélsőséges időjárási jelenségeket a kontinensen.

A Kirk és a jövő időjárása

A Kirk hurrikán érkezése újabb bizonyítéka annak, hogy a klímaváltozás jelentősen befolyásolja az időjárási mintázatokat. Az ilyen szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbak lehetnek, ezért fontos, hogy felkészültek legyünk, és figyelemmel kövessük a meteorológiai szolgálatok friss előrejelzéseit és figyelmeztetéseit.

Ahogy közeledik a Kirk hurrikán, fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk a várható időjárási viszonyokkal és tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket. Figyeljük a friss híreket és időjárás-jelentéseket, hogy biztonságban átvészelhessük a vihart!

Continue Reading

Ajanlo

To Top