Nem csak a termés, hanem a levél is aranyat ér! Gátolja a tumorképződést, jó a szívre és még sok jótékony hatása van:

 

A fekete, a piros, és fehér eperfa igen elterjedt, de sokan nem ismerik, és nem merik fogyasztani, pedig nagyon sok parkunkban is megtalálható.

Gyümölcsét éretlenül nem szabad fogyasztani, mert bódító és hallucinogén hatású, de éretten kiváló ásványi anyag (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamin (B2, B3, C-vitamin), és antioxidáns forrás, mind a fehér mind a fekete eperfa gyümölcse.

Levelének vizelethajtó, köptető, vérnyomáscsökkentő hatása van. Kivonatuk csökkenti a vércukorszintet és egyes vizsgálatok szerint gátolja a tumor képződést. Ecetben fõzött leveleit égési sebekre rakják. A gyümölcs nedve enyhíti a torokgyulladást, a köhögést.

Az eperfafélék termései gazdag flavonoidforrások, kvercetin, rutin, kempferol, apigenin, luteolin és izokvercetin is található bennük, melyek mind kiváló antioxidánsok. Mind a fehér, mind a vörös és a fekete gyümölcs is gazdag fenolforrás, ezáltal jótékonyan hatnak a szívünkre. A piros és sötétlila színű gyümölcsök sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidáns hatóanyagokat.

 

A sötétebb színű eperfa-gyümölcsök valóban gazdagok flavonoidokban, antocianidokban, karotinoidokban, és több rostot tartalmaznak, mint a fehér színű gyümölcs, valamint értékes pektinforrások (a pektin nevű poliszacharid fogyasztása igen kedvezően hat egészségünkre, elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését, valamint hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet). A fehér gyümölcsben viszont magasabb a fenoltartalom, és a legmagasabb szabad gyök-fogó aktivitással rendelkezik.