Connect with us

Sztársztorik

ÉLŐ: Most helyezik örök nyugalomra Vágó Istvánt

Gyurcsány Ferenc beszéde Vágó István búcsúztatóján a Szent István parkban: „Kitűnő, okos, kellemes ember volt”

Gyurcsány Ferenc beszéde Vágó István búcsúztatóján a Szent István parkban: „Kitűnő, okos, kellemes ember volt”

Ma délután 17 órától tartják Vágó István nyilvános búcsúztatását a budapesti Szent István parkban. A tervek szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke búcsúzik a legendás tévéstől, majd Verebes István színész-rendező a pályatársak nevében emlékezik műsorvezető kollégájára.

17:40 A ceremónia után a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában is lesz egy zártkörű megemlékezés.

Verebes István egy pohár borral emlékezett barátjára / Fotó: Fuszek Gábor

Verebes István egy pohár borral emlékezett barátjára / Fotó: Fuszek Gábor

17:28 Verebes István lépett a mikrofonhoz, és könnyeit nyelve belekezdett: “Tudom, mit akarok elmondani, de nem biztos, hogy sikerül. Két-három héttel Pista halála előtt kiváló napot töltöttünk együtt. Az életben a horizont nagyon abszurd, nem tudjuk, mi van a mennyben, mi van a pokolban, egyet tudunk, hogy van lét és van nem lét. Ezzel szembesültem, amikor Pista meghalt. Önök, akik összegyűltek, tudják, hogy ki volt Vágó István. Olyasmiről szeretnék beszélni, ami engem vonzott a barátságához. Minden képen mosolyog Pista, nekem pedig mindig egy készülődő mosolya villan fel előttem. Vidám ember volt, és amikor 40 év alatt bármikor találkoztunk, mindig ezt a várakozást éreztem, hogy nagyon jól érezzük majd magunkat. A barátságunk nem egyetértésen alapult, sok mindenben nem értettünk egyet: életmódunk, nyilvánosságban való részvételünk nagyon különbözött. De egyvalamiben nagyon egyetértettünk, abban, hogy az ember morális tartásának feddhetetlennek kell lenni. A humor, a jómodor és a tisztesség határozta meg a barátságunkat. Sokszor nem értettünk egyet, de ha egyetértettünk, az sem volt jó neki. Az igazamat ellenőrizni jártam vele össze, mert az ő alapossága ellenőrzött mindent. Nem a szórakozáshoz van szükségünk barátokra, hanem a túléléshez. Ha felhívtam, többet tudtam meg a világról, s hogy abban hogy kell viselkedni. Esendő, takarékos ember volt. Ha nem lett volna takarékos, az utolsó 10 évben éhen halt volna. Ha a lakásáról akartam telefonálni, nem szerette. Azt sem bírta elviselni, amikor virágot vittem a feleségének. Abban is különböztünk, hogy ő nagyon szerette a bort, én viszont ki nem állhatom. De most ezzel áldozom Vágó István emlékének, és az önök egészségére iszom” – majd megivott egy pohár bort, s elhagyta a színpadot.

Gyurcsány Ferenc beszélt először / Fotó: Fuszek Gábor

Gyurcsány Ferenc beszélt először / Fotó: Fuszek Gábor

17:10 Gyurcsány Ferenc kezdi a beszédet: “Kitűnő embertől búcsúzunk, okos, kellemes embertől. A tisztelői elköszönni jöttek Vágó Istvántól. Ha kérdeznénk, ki volt ő, nem tudnánk egyszerű választ adni. Sokarcú ember volt. Legtöbben televíziós személyiségként ismerték meg. De zenész is volt, nyelvzseni, szkeptikus, gyógyszerész vegyészmérnök és politikus. Egyetlen fordulat vagy elhajlás sem fedezhető fel az életében. Ugyanaz volt az arca a baráti beszélgetésen, mint amit a nézők láttak a televízió képernyőjén. Kilenc nyelven beszélt, miközben írt arabul, törökül és hindiül. István a magyar beat-nemzedék gyermeke. Középiskolásként vett egy gitárt magának és elkezdett zenélni, amit aztán hosszú időre abbahagyott. Később egy baráti társasághoz csatlakozott basszusgitároként, és kitűnően zenélt a Favágókkal. Érzelmes ember volt, szeretett nevetni. Kíváncsi is volt, érzékeny és szenvedélyes is. Élvezte életének milliónyi pillanatát. Külkereskedelmi pályafutása hamar véget ért, majd 1976-ban Vitray Tamás felkérte, hogy vezesse a Van benne valami, című vetélkedőt. Ezt követte aztán 37 év televíziózás! Ez átívelt két rendszert, de mindig a műveltségi vetélkedők legjobb műsorvezetője lett. Kvízmesternek hívták, de ezt a kifejezés utálta. Nem volt Istenhívő. Nem akart megfelelni az új közhatalom elvárásának. 1994-től az akkori vezető liberális párt, az SZDSZ mellett tűnt fel rendezvényeken, de nem volt a párt tagja. 2010 után érkezett hozzánk, a DK-ba másokkal. Mi pedig kapaszkodtunk a tudásába. A Demokratikus Koalíció elnökségének tagja lett. Nélküle más lesz. Elveszik egy szín, egy mosoly, egy gesztus, egy tekintet. Nem ismerem azt az utat, amelyen elindult, azt sem tudom, van-e bármilyen út. Ég áldjon, Vágó István!

17:06 Korábbi pályatársai, barátai emlékeznek pár mondattal Vágó Istvánra a kivetítőn: többek között Gerendás Péter, Heilig Gábor, Kuncze Gábor.

16:58 – Nagyjából 1000 ember lehet az emlékezésen jelenleg. Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is megérkezett.

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klári is búcsúzik Fotó: Ringier/ Oláh Csaba

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klári is búcsúzik / Fotó: Ringier/ Oláh Csaba

16:48 – Az érkezők egy szál szegfűt tesznek le a kivetítő elé.

345001485 3348704962110678 1547592355809805464 n

Egyre több a virág

16:40 – A biztosítás parancsnoka egyeztet a családdal és a szervezőkkel a ceremónia rendjéről. A búcsúztató nyilvános, de a színpad mögötti utcában 20 rendőr áll készenlétben.

16:32 – Pista velünk maradsz, nyugodj békében, ez áll a kivetítőn a televíziós kvízmester fényképe mellett.

344531337 6767726686611777 7703001459159495266 n

Kivetítőn látható a fotója

16:22 – Kezdenek gyülekezni a részvétnyilvánítók a Szent István park északi részén. Egy hatalmas kivetítőn Vágó István mosolygós, Legyen Ön is milliomos vetélkedőn készült képei fogadják a gyászolókat. A ceremóniára egy külön újsággal is készültek a szervezők, amit a Demokratikus Koalíció adott ki.

344988354 1739773993091932 8686480146113440869 n

Ezzel az újsággal készültek a szervezők

Rajongsz a sportokért? Mi is!

Exkluzív hírekkel, naprakész eredményekkel és izgalmas szurkolói tartalmakkal várunk, hogy mindig képben legyél kedvenceidről!
www.sportal.hu – Együtt a lelátón!

Forrás

 

Continue Reading

Ajanlo

To Top