Connect with us

Egyéb

Döntött a kormány: komoly változás jön a bolti áraknál Magyarországon!

Döntött a kormány: komoly változás jön a bolti áraknál Magyarországon!

Online árfigyelő rendszer segítségével fékezné meg az inflációt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók egész Európában sújtják a gazdaságot, energiaválságot és inflációt okoznak. Már 20 intézkedésről született döntés a drágulás megfékezése érdekében, az inflációellenes lépések –többek közt az élelmiszer-árstop és a kamatstop –működnek, az infláció tetőzött és lassú csökkenésnek indult.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatta a Gazdasági Versenyhivatal elnökének versenypártolási javaslatát, amely egy online árfigyelő adatbázis létrehozására irányult. A megfelelő jogi környezet megteremtése, az adatbázis mielőbbi létrehozása, és működése érdekében a mai napon egy közös munkacsoport alakult, melynek a Kormányt érintő feladatait a GFM gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára koordinálja.

A nemzetközi (pl. görög, román) tapasztalatok rávilágítottak, hogy a növekvő ártranszparencia, a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozza a versenyt, ami hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot. Ezt figyelembe véve amunkacsoport és az online árfigyelő szolgáltatás célja, hogy a lakosság számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, mely lehetővé teszi a fogyasztói árak alakulásának átlátható módon történő összehasonlítását, valamint megakadályozza a túlárazást, egyúttal jelentősen fokozza a piaci versenyt a hazai kiskereskedelemi szektorban.

Az árfigyelés a tervek szerint első körben a kiskereskedelmi szektorban megjelenő élelmiszer-típusokra fog összpontosítani. A felek közös célja, hogy lehetőleg az év második negyedévének végére működjön az elektronikus árfigyelő-rendszer, amellyel újabb elemmel bővülhet a Kormány infláció elleni 20 elemből álló intézkedéscsomagja.

Elfogadták – 7500 forintos támogatást adnak a nyugdíjasoknak!

Forrás

Continue Reading

Ajanlo

To Top