Connect with us

Egyéb

ATYAÉG! Kemény lesz az idei húsvét: mutatjuk, mennyibe fog kerülni a sonka

Kemény lesz az idei húsvét: mutatjuk, mennyivel drágulhat a sonka

Kemény lesz az idei húsvét: mutatjuk, mennyivel drágulhat a sonka

Hamarosan itt a húsvét, és bár a Magyar Húsiparosok Szövetsége biztosít róla, hogy lesz elegendő sonka, ami majd a magyar vásárlók asztalára kerülhet, a pénztárcánk még nem biztos, hogy felkészült az idei árakra. 35 – 40 százalékos áremelkedéssel kell számolnunk a tavalyi évhez képest.

Az óriási mértékű infláció és az élelmiszerárak rohamos növekedése mellett, jobb ha előre megfontoljuk idén húsvétkor mi kerül majd az asztalra, hiszen a húsvéti menü már közel sem jön ki annyiból, mint egy évvel ezelőtt. A közelgő ünnep elmaradhatatlan része lenne a húsvéti sonka, már ha meg tudjuk fizetni.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára, Mostisch Martina az Index kérésére megerősítette, biztos, hogy lesz elegendő sonka az idei ünnepre:

A boltok polcain lesz sonka, tagvállalataink felkészülten várják az ünnepi szezont

Tehát azon nem kell aggódnunk, hogy nem lesz miből választanunk, azonban az már nagyobb kérdés, hogy a családi költségvetésbe, hogy fér bele az idei fogás.

A különböző sonkakészítmények átlagosan 35-40 százalékkal, követve az általános élelmiszer-infláció mértékét, kerülhetnek többe idén, mint tavaly húsvétkor

Közölte a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin. Hozzátette, hogy “csupán” 40%-os drágulás annak köszönhető, hogy a kereskedők inkább kisebb árréssel kalkulálnak az idén, hogy ne rémisszék el (legalábbis teljesen) a vásárlókat. Hiszen, a főtitkár szerint, ha a teljes beszerzésiár növekedését vennék figyelembe, akkor ennél jóval nagyobb mértékbe, akár 50-60 százalékkal drágábban jutnánk csak hozzá a húsvéti sonkához a tavalyi árakhoz képest.

Bár elsősorban a magyar termékek vannak terítéken az idén is, különösen a magyar kiskereskedelmi egységek esetében, azért nemzetközi kereskedelmi láncoknál “nem elképzelhetetlen az import sonka térnyerése”, nyilatkozta a lapnak a MNKSZ főtitkára, aki szerint annak ellenére, hogy húsvétkor sonka és a tojás fogyasztása a magyar szokások része, külföldről sem okoz különösebb gondot beszerezni a különböző módon ízesített sonkákat.

2022-ben a sonka átlagos ára kilogrammonként 2304 forint volt, amiből akkor összesen 17,4 milliárd forint értékben kelt el 3,1 millió háztartás által. Összesen 7539 tonna sonka és füstölt húst fogyott el, ami háztartásokra bontva 2,5 kilogrammot jelent, így egy átlagos háztartás 5700 forint érték költött tavaly, olvashatók az oldalon a GfK Piackutató Intézet adatai.

Kitartunk a jobb minőség mellett?

Mostisch Martina szerint az eddigi tendenciák azt mutatják, hogy a magyarok a mennyiség helyett inkább a minőséget választották, ha húsvéti sonkáról volt szó. Azonban az kérdéses, hogy a megnövekedett árak mellett is tartható ez a magatartás.

„Bízunk benne, hogy a magas élelmiszer-infláció ellenére ezt a szokásukat idén is megtartják” – nyilatkozta Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára.

MNKSZ főtitkárának azonban a kiskereskedelmi szereplőkkel folytatott beszélgetések alapján az idén arra számít, hogy a vásárlók az olcsóbb termékek felé nyúlnak majd boltok polcain.

“Érdekesség, hogy bár a húsvéti sonka tekintetében lefelé vásárlás várható, a csokoládéfigurák esetében az utóbbi időben ragaszkodnak a jobb minőséghez a magyarok, inkább kevesebbet, de jobbat vásárolnak”

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, Éder Tamás szerint a sertéshús-ágazat kettős prés alá került az elmúlt időszakban. Hiszen egy oldalról megnövekedtek az input költségek, például a megnövekedett gabonaárak, a dráguló energiaköltségek, valamint a munkabérek emelése, azt kívánta volna meg hogy magasabb árak legyenek. A másik oldalról azonban, a túlkínálat és az ezzel párhuzamos keresletcsökkenés az árak csökkenését vonzaná, így két egymással teljesen ellentétes folyamat közzé szorult a húsipar.

BLIKK DOSSZIÉ
mappa
mappa

élelmiszer

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával
könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

húsvét

sonka

Élelmiszer

infláció

hús

Forrás

 

Continue Reading

Ajanlo

To Top