Connect with us

Balesetek

Érthetetlen tragédia! Már nem tudtak segíteni rajtuk. Álmában halt meg szénmonoxid-mérgezésben a csodálatos magyar színésznő és férje

Érthetetlen tragédia! Már nem tudtak segíteni rajtuk. Álmában halt meg szénmonoxid-mérgezésben a csodálatos magyar színésznő és férje

Nyugodjanak békében!

Ezen a napon halt meg ugyanis szénmonoxid-mérgezésben a Mazsolát életre keltő Havas Gertrúd és a Manócskát megformáló szerelme, Bölöni Kiss István. Az életük volt a bábozás. Gertrúd alapító tagja volt az első hivatalos hazai bábszínháznak (Mesebarlang), majd később az Állami Bábszínháznak is vezető színésze lett. Amikor Bálint Ágnes megálmodta a Mazsola és Tádé című mesét, gondolkodás nélkül Havas Gertrúdot kérte fel Mazsola szerepére. A báb egyébként 1959-től a televízió raktárában porosodott, véletlenül került Bálint Ágnes kezébe, de egyből tudta, mesét kell írni a kedves kismalacról.

Egy máig érthetetlen tragédia jelentette a Mazsola és Tádé című bábfilm végét. Habár többször is szó esett arról, hogy az 1969-ben debütáló, három évadot és összesen 23 részt megélt mesét folytatják, 1982-ben minden megváltozott.

Bölöni Kis István és Havas Gertrúd. Mindenük volt a bábozás.
Fotó: Arcanum/Film Színház Muzsika

Havas elvállalta és a bábművész a jellegzetes hangjával elvarázsolta gyerekeket. Ugyancsak szerették a kicsik a Manócskát alakító Bölöni Kiss István hangját is (Tádét többen alakították az idők során, például Váradi Hédi is 1971-ben, a második évadban). A bábfilm nagy siker lett, 35 ország vásárolta meg a jogokat. Havas és a férje 1982 márciusában, szinte napra pontosan egy hónappal a tragikus haláluk előtt a Szolnok Megyei Néplapban nyilatkoztak. Lelkesek voltak, tele tervekkel… Akkoriban kétszemélyes bábelőadásukkal járták az országot, évente több mint 150 produkciót adtak elő. A drámai véget ismerve különösen megható Havas mondata: „Kicsit, mint az orvosok, úgy vagyunk: hívnak, jövünk, játszunk, mert nagyon kell a játék a gyerekeknek. Hogy a csodálatos szeretetigényüket, adásvágyukat megéljék, kiéljék.”

Az interjúból az is kiderült, még a nyári szabadságuk alatt sem hanyagolta a bábozást a házaspár, a nyaralójukban alakították ki az ország legkisebb bábszínházát, ahol a környéken üdülő gyerekeket szórakoztatták. Bölöni Kiss István a tervekről szólva kifejtette, nagy álmuk, hogy felnőtteknek is bábelőadást tarthassanak, ám ennek sajnos nincs kultúrája itthon. Aztán elköszöntek az újságírótól és mentek a következő városba, hogy ott is lenyűgözzék a gyerekeket.

Havas Gertrúd. Szerette az életet és a gyerekeket.
Fotó: Arcanum/Ország-Világ

1982. április 11-én álmukban ölte meg őket a szagtalan gyilkos, a szénmonoxid. Joshi Barat, a későbbi tévés lélekbúvár akkor a bábszínház színészeként dolgozott. Élénken él benne a szomorú eset. Mint elmondta, gyanús volt számukra, hogy valami nincs rendben, mert a délelőtt 11 órakor kezdődő előadás előtt nem volt sehol a házaspár. Erre pedig sosem volt példa korábban. Aztán elküldtek valakit a lakásukra, hogy nézze meg, mi történhetett. Hiába kopogott és csengetett. Végül betörték a bejárati ajtót, de már késő volt. Mazsola és Manócska megszemélyesítője soha többé nem ébredt fel. És a két bábot sem húzta senki többé a kezére. A gyerekkorunk kedves figurái ezen a tragikus napon örökre megpihentek.

Nyugodj békében, Havas Gertrúd és Bölöni Kiss István!

Continue Reading

Ajanlo

To Top