Connect with us

Egyéb

Nyugodjon békében!Három évig harcolt a gyilkos kórral ,álmában érte a halál az 57éves magyar színésznőt

Nyugodjon békében!Három évig harcolt a gyilkos kórral ,álmában érte a halál az 57éves magyar színésznőt

Ma, január 27-én lenne 67 éves, ha nem ragadja el tragikusan fiatalon a halál az ország egyik legtehetségesebb, legszebb színésznőjét, Pap Verát.

[

]

Eredetileg nem színésznek, hanem bohócnak készült. Sokáig kergette ezt az álomképet, hogy majd megnevetteti a publikumot, és a bohócálarc mögött valóban önmaga lesz. Aztán minden másként alakult. Az egyik legfoglalkoztatottabb színésznővé vált. Pedig egykori osztályfőnöke nem hitt benne. Sőt, szinte kinevette, kigúnyolta amikor megtudta, hogy színészi pályára készül. A színésznő később így mesélt erről: 

„Annyira nem hitt bennem, hogy amikor beadtam a jelentkezésemet a főiskolára, kijelentette az egész osztály előtt: Pap Vera, ha téged felvesznek a színművészetire, akkor én elmegyek Hawaiira hastáncosnak. Mondanom sem kell, ezzel a megjegyzésével mélyen a lelkembe taposott, miután sikeresen túljutottam a felvételi harmadik rostáján, bementem az első utamba eső IBUSZ irodába, kértem egy Hawaiiról szóló prospektust, és elküldtem a tanárnőnek azzal az aláírással: szeretettel és tisztelettel Pap Vera, a Színház és Filmművészeti Főiskola hallgatója…”

Mennyi sebet hordhatott magában. Hiszen mindössze egyéves volt, amikor az édesanyja meghalt, így aztán a két évvel idősebb nővérével új életet kezdtek. Az édesapjuk és a nagyanyjuk nevelte fel önöket. Még főiskolás volt, amikor már különleges talentumként emlegették. Gábor Pál rendező pedig rögvest főszerepet kínált az Angi Vera című, ma már kultfilmben. Nem csoda, hogy 1980-ban ezért a szerepért elnyerte a Chicagói filmfesztiválon a legjobb női alakítás díját. Majd esztendő múltán ugyanazért megkapta a David di Donatello díjat is. Onnantól kezdve jöttek az újabb felkérések – az újabb szerepálmok.

De talán nem is álmok voltak ezek, inkább csak lehetőségek a bizonyításra. A Csapd le csacsiban, a Névtelen várban, a Roncsfilmben, a Dögkeselyűben, az Uramistenben. És a kritika parádés volt, és úgy szólt: „Pap Vera több szerepében is bizonyította, milyen sokat tud a peremlét sötét útvesztőiről, az emberi kiszolgáltatottságról, és magáról a színészi mesterségről. Ráadásul kiváló humorral is megáldotta a Teremtő, s ha a szerep úgy kívánta, hogy mulattasson, akkor azt is megoldotta. A humor és a groteszk nagymestere volt.

A cikk forrása: https://www.minden-egyben.com/hirek/nyugodjon-bekeben-harom-evig-harcolt

Pages: 1 2 3

Continue Reading

Ajanlo

To Top