Connect with us

Mindennapok

Fontos változás jön a nyugdíjaknál – sokan nem tudnak erről

Fontos változás jön a nyugdíjaknál – sokan nem tudnak erről

A nyugdíjaknál gyakran változnak a kisebb szabályok, ezeket pedig a nyugdíjasok, illetve a nyugdíj előtt állók figyelemmel is kísérik.

A  2011. évi CLXVII. törvény lehetőséget nyújt úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítására, az ebben leírtak szerint kell a nyugdíjt megállapítani.

Az előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes öregségi nyugdíj, korengedményes öregségi nyugdíj intézményének 2012-ben történt hatályon kívül helyezését követően a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj megállapítására – kivéve a nők kedvezményes öregségi nyugdíjazását – nincs jogi lehetőség.

A 2012. január 1-jétől hatályos az a jogszabály, mely alapján az öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szól, a korhatár előtti ellátásokról. A szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) azonban lehetőséget nyújt úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítására.

A 2016. évig bezárólag négy jogcímen lehetett korhatár előtti ellátásra jogosultságot szerezni, ezt követően azonban – így a 2023. évben is – már csupán a korkedvezményt szerzett személyek esetében nyílik lehetőség korhatár előtti ellátás, illetve a táncművészek részére úgynevezett táncművészeti életjáradék megállapítására.

A korkedvezményt szerzett személyek korhatár előtti ellátásra való jogosultságával kapcsolatban a Khtv. 7. § (1) bekezdés c) pontja tartalmazza a vonatkozó jogi szabályozást, mely szerint korhatár előtti ellátásra az jogosult, aki az ellátás megállapításának kezdő napjáig, de legkésőbb 2014. december 31-ig a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 2011. december 31-éig hatályos rendelkezései szerint korkedvezményre jogosultságot szerzett, és rendelkezik legalább 15 év nyugdíjra jogosító szolgálati idővel.

A korhatár előtti ellátás annyi évvel az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt vehető igénybe, ahány év korkedvezményt a jogosult a korhatár előtti ellátás megállapításáig – de legkésőbb 2014. december 31-éig – szerzett.

A cikk forrása: https://www.tudasfaja.com/fontos-valtozas-jon-a-nyugdijaknal-sokan-nem-tudnak-errol/

Continue Reading

Ajanlo

To Top