Kapcsolat / Elérhetőségek

Mindennapok

Fontos változás jön a nyugdíjaknál – sokan nem tudnak erről

Fontos változás jön a nyugdíjaknál – sokan nem tudnak erről

A nyugdíjaknál gyakran változnak a kisebb szabályok, ezeket pedig a nyugdíjasok, illetve a nyugdíj előtt állók figyelemmel is kísérik.

A  2011. évi CLXVII. törvény lehetőséget nyújt úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítására, az ebben leírtak szerint kell a nyugdíjt megállapítani.

Az előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes öregségi nyugdíj, korengedményes öregségi nyugdíj intézményének 2012-ben történt hatályon kívül helyezését követően a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj megállapítására – kivéve a nők kedvezményes öregségi nyugdíjazását – nincs jogi lehetőség.

A 2012. január 1-jétől hatályos az a jogszabály, mely alapján az öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szól, a korhatár előtti ellátásokról. A szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) azonban lehetőséget nyújt úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítására.

A 2016. évig bezárólag négy jogcímen lehetett korhatár előtti ellátásra jogosultságot szerezni, ezt követően azonban – így a 2023. évben is – már csupán a korkedvezményt szerzett személyek esetében nyílik lehetőség korhatár előtti ellátás, illetve a táncművészek részére úgynevezett táncművészeti életjáradék megállapítására.

A cikknek még nincs vége, lapozz!

Continue Reading
Fel!