Kapcsolat / Elérhetőségek

Mindennapok

Változnak a nyugdíjszabályok, ez rengeteg embert érint majd

Változnak a nyugdíjszabályok, ez rengeteg embert érint majd

A nyugdíjszabályok tekintetében újabb változások lépnek életbe 2023-tól, ami rengeteg embert érint majd.

 

 

A nyugellátások 2023. január havi emeléséről szóló kormányrendeletben kihirdetésre kerültek a nyugellátásokkal kapcsolatos méltányossági lehetőségek módosításáról szóló rendelkezések is – írja a portálon Molnárné Balogh Márta tb-szakértő.

A társadalombiztosítási ellátásoknál meghatározott esetekben lehetőség van méltányosságból megállapítani az adott ellátásra való jogosultságot, illetve felemelni az ellátás összegét.

A nyugellátásoknál nézve a kérdést:

  • vajon ha a nyugdíj-jogosultsághoz csak egy kicsi hiányzik, de a fennálló élethelyzet miatt nagyon szükséges lenne, hogy a nyugdíj megállapításra kerüljön, nyugdíjba lehessen menni, van-e lehetőség az egyéni körülmények, problémák alapján kedvezmény nyújtására, méltányosság gyakorlására?
  • illetve alacsony összegű nyugellátások méltányosságból történő megemelése mikor történhet?

Nincs változás a méltányosságból történő nyugdíj-megállapításnál

Az öregségi nyugdíj–jogosultág két feltétele, a nyugdíjkorhatár betöltése, és a megfelelő mértékű szolgálati idő (a teljes nyugdíjhoz legalább húsz év, rész nyugdíjhoz legalább tizenöt év) megléte. A két követelmény közül csak a szolgálati idő rövidsége esetében van lehetőség kivételes méltányosság gyakorlására, a korhatár be nem töltése esetén ilyen megoldás nem alkalmazható.

Bármennyire fontos is lenne, hogy az a személy, aki még nem töltötte be a reá irányadó nyugdíjkorhatárt, kivételes méltányosságból nyugdíjba vonulhasson, ez nem lehetséges, bármilyen hosszú szolgálati idővel is rendelkezik nevezett.

A nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő meghatározott mértékű hiánya különös méltánylást érdemlő körülmények esetén orvosolható.

Változás 2023-ban – a nyugdíj összegének méltányosságból történő emelése

A nyugellátások összegének kivételes méltányosságból történő emelése a következők szerint történhet. A feltételeket a nyugdíjtörvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet 72/B paragrafusa tartalmazza, mely jogszabályhelyben szereplő összeghatárok több ponton módosulnak 2023-ban a következők szerint:

A cikknek még nincs vége, lapozz!

Continue Reading
Fel!