Connect with us

Mindennapok

Éjszaka jelent meg a rendelet – Megvannak a 2023-as hazai lakossági gázárak és áramdíjak

Éjszaka jelent meg a rendelet – Megvannak a 2023-as hazai lakossági gázárak és áramdíjak

Szerda éjszakai rendeleteiben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke kihirdette a 2023. január 1-jétől érvényes piaci áram- és gázárakat a lakossági fogyasztók számára.

Ezek szerint a jövő év első négy hónapjában ugyanannyi lesz a piaci ár, mint most. A döntés az átlagfogyasztásig járó, rezsicsökkentett árakat nem érinti, ahogyan a kedvezményes mennyiség sem változik – írja a Bank360.hu.

Áram

Az energiahivatal elnökének december 21-én közzétett rendelete szerint az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett áram piaci ára a lakossági fogyasztók számára 2023. január 1. és 2023. április 30. között így alakul:

  • A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint/kWh,
  • B (alap – vezérelt, régi nevén éjszakai áram) árszabás esetén 60,935 forint/kWh,
  • az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 forint/kWh.

Ezek az áramárak megegyeznek a jelenlegi piaci árszabással. Az összegek már tartalmazzák a 27 százalékos áfát és a rendszerhasználati díjakat is. Ezeket a tarifákat a lakossági felhasználóknak januártól is csak az átlagfogyasztás feletti mennyiségre kell megfizetni.

A kedvezményes ár évi 2523 KWh (havi 210 kWh) fogyasztásig érvényes. A rezsicsökkentett áramárak – a piaci árakhoz hasonlóan – nem változnak. Normál (A1, A2) tarifa esetén ez 36,9 forint/kWh, B tarifa (vezérelt, „éjszakai” áram) esetén pedig 23,1 forint/kWh.

Gáz

Az energiahivatal elnökének másik rendeletében a januártól érvényes piaci gázárakat tette közzé a lakossági fogyasztók számára. E szerint január 1-jétől április 30-ig a lakossági fogyasztók által az átlagfogyasztás feletti mennyiségre fizetendő piaci ár 22,002 forint/MJ. Ez – az áramhoz hasonlóan – megegyezik a jelenlegi piaci árral. Ez a tarifa is tartalmazza már az áfát és a rendszerhasználati díjat.

A kedvezményes áron vásárolható mennyiség a gáz esetében évi 63 645 MJ (havi 5303 MJ), amelynek az ára januártól is bruttó 2,865 forint/MJ lesz.

A cikk forrása: https://www.tudasfaja.com/ejszaka-jelent-meg-a-rendelet-megvannak-a-2023-as-hazai-lakossagi-gazarak-es-aramdijak/

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top