Connect with us

Mindennapok

A tűzoltóság nyomatékos figyelmeztetése:

A tűzoltóság nyomatékos figyelmeztetése:

Szenteste gyertyát és csillagszórót gyújtunk, úgy köszöntjük a Messiás születését, utat mutatva a fénynek, hova érkezzen a Megváltó december 24-e éjszakáján. A lakástüzek száma is jócskán megszaporodik az ünnep éjjelén, a katasztrófavédelem munkatársai számára ez az időszak az egyik legforgalmasabb az év során.

 

 

Mint minden évben, idén is számos jó tanáccsal látja el a lakosságot a katasztrófavédelem szóvivője, aki ezúttal az ATV-nek adott interjúban hívja fel a figyelmet a zárt térben gyújtott élő lángra, illetve a csillagszóró használatára.A tél beköszöntével bekapcsoljuk a fűtést, megrakjuk a kályhát, a kandallót. Van olyan háztartás, ahol sparhelttel fűtik a konyhát, a tüzet pedig éjszakára sem oltják el. A lakásban használt fatüzelésű alkalmatosságok nagyobb veszélyt jelentenek, mint gondolnánk, hiszen elegendő egy kipattanó szikra, és kész a baj: a kiszáradó fenyőfa pillanatok alatt lángra kaphat, és percek alatt elterjed a tűz a lakótérben.Tragédia Dunaújvárosban: egy idős férfi holttestét találták meg egy lakástűz után

„Vízkereszt környékén jellemzően a fenyőfák többségét eltávolítják, de nagyon sokan megtartják még hetekig. Nagyon nagy tűzveszélyt jelentenek ezek. Ezek a száraz karácsonyfák, és az egész szoba vagy az egész lakás pillanatok alatt a lángok martalékává válhat” – mondta Bangó Szilárd, a Zala megyei katasztrófavédelem szóvivőhelyettese.

Vigyázzunk arra is, nehogy a tűzhelyen felejtsük az olajat, mivel az égő folyadék óriási füsttel telítheti a konyhát és a lakást, amely füstmérgezéshez vezethet.

„Mécsesek és gyertyák meggyújtásánál körültekintően járjanak el. Csak olyan helyre helyezzük el ezeket a tárgyakat, amelyek tűzbiztosak” – figyelmeztetett Szeles Péter, a Nógrád megyei katasztrófavédelem hivatalvezetője.

A melegítő eszközök és a tűzhelyekhez közel eső gyúlékony tárgyakat és berendezéseket tegyük olyan messzire, amennyire csak lehet! „Nincsenek meg a kellő távolságok az éghető tüzelő anyagok és a kályha közt. Erre jobban oda kellene figyelni, mert ez nagyon fontos, így keletkeznek a kipattanó szikrától a lakástüzek. Ez a legfontosabb, amire most figyelni kell” – fogalmazott egy kályhás.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, most már igazán kifinomult, érzékeny biztonsági berendezések szerelhetőek fel, nem árt a füstérzékelő mellé szénmonoxid-érzékelőt is beszerezni.

A cikk forrása: https://www.tudasfaja.com/a-tuzoltosag-nyomatekos-figyelmeztetese/

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top