Connect with us

Mindennapok

Borzalmas hír – Gyászol a zenekar, meghalt az énekesük

63 éves korában, rövid betegség után meghalt Terry Hall, a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának egyik legfontosabb brit zenekara, a Specials énekese, írja a BBC.

A munkáscsaládból származó Hall a közép-angliai Coventryben nőtt fel, és ott kezdett zenélni a punk hatására.

A hetvenes évek végén ő lett a fehér és fekete zenészekből álló, a jamaicai eredetű ska zenét játszó The Specials frontembere, és amikor az együttes hírnevet szerzett Nagy-Britannia-szerte, ő lett az új, politikus brit zenésznemzedék egyik legismertebb arca.

A Specials annak ellenére is a nemzedéke egyik legnagyobb hatású zenekara volt, hogy rövid fennállása alatt csak két albumot jelentetett meg, ám az első Specials-lemezt (The Specials, 1979) azóta is minden idők legjobb lemezei között tartják számon.

A zenekar 1981-ben vette fel a Ghost Town című számot, melyben azokra a zavargásokra reagáltak, melyek azon a nyáron végigsöpörtek a munkanélküliség sújtotta brit iparvárosokon.

Ghost Town nemcsak No. 1 lett a brit slágerlistán, hanem azóta is példa arra, hogy politikai mondanivalójú számnak is van helye a slágerlistákon, a dal pedig a Thatcher-korszak egyik legtöbbet idézett látlelete.

Miután a Specials személyi ellentétek miatt röviddel később feloszlott, Hall két másik ex-Specials-taggal, a gitáros Lynval Goldinggal és az énekes-ütős Neville Staple-lel együtt megalakította a Fun Boy Three-t, mely a new wave-korszak egyik legeredetibb popzenekara volt, számos brit slágerrel, melyek közül kettőt a Bananaramával közösen jegyeztek. Ekkoriban jött össze rövid időre Hall a Go-Go’s lányzenekar egyik tagjával, Jane Wiedlinnel, akivel közösen írták az Our Lips Are Sealed című dalt, mely az Atlanti-óceán mindkét partján sikeres lett.

Hall két album után feloszlatta a Fun Boy Three-t is, és továbblépett, hogy megalakítsa a Colourfield nevű zenekart, mellyel ugyancsak két albumig és pár kisebb-nagyobb slágerig jutott. Később további, rövid életű formációban is részt vett (zenélt együtt például Vegas néven a Eurythmics-zenész Dave Stewarttal is), majd a kilencvenes években már szólóban vett fel lemezeket. Addigra Hall a brit pop egyik gyakran hivatkozott alakja lett, aki olyan zenekarokra volt nyilvánvaló hatással, mint a Blur és a Massive Attack, és hallható a hangja a Gorillaz és Tricky lemezein is.

2008-ban aztán újjáalakult a Specials, mely az első album megjelenésének harmincadik évfordulóját turnéval ünnepelte, és ennek keretében felléptek a Sziget Fesztiválon is. A Specials később új albumot is kiadott, szokásához híven politikai töltésű dalokkal, illetve feldolgozásokkal. Addigra a zenekar már nemzeti intézménynek számított Nagy-Britanniában, 2012-ben felléptek a londoni olimpia zárókoncertjén is.

Maga Terry Hall csaknem egy életen át küzdött a depresszióval, mely egy borzalmas trauma következménye: tizenkét éves korában egy tanára gyakorlatilag elrabolta, és napokig szexuálisan bántalmazta Franciaországban. Ezután szokott rá a váliumra, később pedig alkoholproblémái is lettek. Hallt magának való embernek ismerték a pályatársai is, de most, hogy nem részletezett betegségben meghalt, már egyetértés van a nekrológokban, miszerint Terry Hall hangja nélkül Nagy-Britannia is sokkal szegényebb lenne.

Nyugodjon békében!

 

A cikk forrása: https://tudnodkell.info/borzalmas-hir-gyaszol-a-zenekar-meghalt-az-enekesuk/

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top