Kapcsolat / Elérhetőségek

Mindennapok

Borzalmas hír – Gyászol a zenekar, meghalt az énekesük

63 éves korában, rövid betegség után meghalt Terry Hall, a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának egyik legfontosabb brit zenekara, a Specials énekese, írja a BBC.

A munkáscsaládból származó Hall a közép-angliai Coventryben nőtt fel, és ott kezdett zenélni a punk hatására.

A hetvenes évek végén ő lett a fehér és fekete zenészekből álló, a jamaicai eredetű ska zenét játszó The Specials frontembere, és amikor az együttes hírnevet szerzett Nagy-Britannia-szerte, ő lett az új, politikus brit zenésznemzedék egyik legismertebb arca.

A Specials annak ellenére is a nemzedéke egyik legnagyobb hatású zenekara volt, hogy rövid fennállása alatt csak két albumot jelentetett meg, ám az első Specials-lemezt (The Specials, 1979) azóta is minden idők legjobb lemezei között tartják számon.

A zenekar 1981-ben vette fel a Ghost Town című számot, melyben azokra a zavargásokra reagáltak, melyek azon a nyáron végigsöpörtek a munkanélküliség sújtotta brit iparvárosokon.

Ghost Town nemcsak No. 1 lett a brit slágerlistán, hanem azóta is példa arra, hogy politikai mondanivalójú számnak is van helye a slágerlistákon, a dal pedig a Thatcher-korszak egyik legtöbbet idézett látlelete.

Miután a Specials személyi ellentétek miatt röviddel később feloszlott, Hall két másik ex-Specials-taggal, a gitáros Lynval Goldinggal és az énekes-ütős Neville Staple-lel együtt megalakította a Fun Boy Three-t, mely a new wave-korszak egyik legeredetibb popzenekara volt, számos brit slágerrel, melyek közül kettőt a Bananaramával közösen jegyeztek. Ekkoriban jött össze rövid időre Hall a Go-Go’s lányzenekar egyik tagjával, Jane Wiedlinnel, akivel közösen írták az Our Lips Are Sealed című dalt, mely az Atlanti-óceán mindkét partján sikeres lett.

A cikknek még nincs vége, lapozz!

Continue Reading
Fel!