Connect with us

Egyéb

A tűzoltóság nyomatékos figyelmeztetése: 1 dolog, amit soha nem szabad tenned a hosszabbítóval!

A tűzoltóság nyomatékos figyelmeztetése: 1 dolog, amit soha nem szabad tenned a hosszabbítóval!

A hosszabbítók és az elosztók rendkívül hasznosak lehetnek abban az esetben, ha töltőt vagy más elektromos vezetéket próbálnak egyszerre csatlakoztatni a hálózati aljzatba. De vannak olyan dolgok, amiket nem szabad megtenni a hosszabbítóval vagy az elosztóval, mert életveszélyesek lehetnek.

 

A hideg téli hónapokban sokan kis elektromos fűtőberendezéseket használnak, hogy a meleget növeljék az otthonunkba, azon ez az eszköz az egyik legnagyobb bűnös a háztüzeknél. 2009 és 2013 között 56 000 otthonban okozott tüzet jelentettek ilyen fűtőberendezések miatt a Nemzeti Tűzvédelmi Egyesületnek.

Fontos, hogy a hosszabbítók mennyit bírnak el

A hosszabbítók és az elosztók tökéletesek ahhoz, hogy elegendő aljzat hiányában áramhoz jutassuk készülékeinket, de megvan a határa annak, hogy mekkora energiát képes egy ilyen hosszabbító kezelni. Ha túlhevül, akkor a következmények szörnyűek lehetnek, és ez a legrosszabb esetben életekbe is kerülhet.

Ahhoz, hogy megtudd, mennyi villamos energiát bír el az elosztód, ellenőrizned kell az egyes készülékek feszültségét. Vannak olyan háztartási készülékek, amelyek nagyobb kockázatot jelentenek, mint mások.

Ha odakinn hidegebb lesz a hőmérséklet, feljebb vesszük a fűtést, de ha ez még nem lenne elegendő, akkor különböző fűtőtesteket is bevetünk a cél érdekében. Ezek a kompakt, mobil szerkezetek viszonylag gyorsan felmelegítenek egy szobát, de ezzel egyetemben túlterhelik az elosztódat is. Még akkor is, ha a fűtőberendezés az egyetlen dolog, amit az áramforráshoz csatlakoztatsz, nagy kockázatot jelent.

Az Umatillai Megyei Tűzoltóság a következő figyelmeztetést írta a Facebook-on:

“Az időjárás egyre hidegebb lesz, és az emberek előveszik a fűtőtesteiket. Csak arra akarunk emlékeztetni mindenkit, hogy SOHA ne dugjon be egy fűtőberendezést egy elosztóba. Ezeket az egységeket nem úgy tervezték, hogy kezelni tudják a fűtőtest magas feszültségét, és a túlzott energiaáramlás miatt túlmelegedhetnek vagy akár ki is gyulladhatnak. Kérjük, oszd meg, hogy biztonságban lehess a téli szezonban. ”

A Nemzeti Biztonsági Tűzvédelmi Igazgatóság szerint a házi tüzek fele decemberben, januárban és februárban kezdődik.

Fontos, hogy ellenőrizd, mennyi villamos energiát képes elbírni a hosszabbítód, mielőtt használnád! Használat előtt mindig ellenőrizd, hogy a vezetékek sem sérültek meg! Ha van füstjelződ, akkor érdemes azt is időnként ellenőrizni. Légy óvatos a fűtőtestekkel, nehogy tűz áldozata légy!

A cikk forrása: https://www.tudasfaja.com/a-tuzoltosag-nyomatekos-figyelmeztetese-1-dolog-amit-soha-nem-szabad/

Continue Reading

Ajanlo

To Top