Az adathalász bűnözők futárszolgálatnak adják ki magukat, és a bankkártyaadataidra fenik a fogukat.

Az Index arról ír, hogy a csalók e-mail vagy SMS üzenetet küldenek egy állítólagosan meghiúsult kézbesítésről, az ismételt kézbesítéshez viszont egy néhány száz forintos díjat kérnek befizetni.

Az igazi család azonban még csak ekkor kezdődik: mindehhez egy linkre kell koppintani vagy kattintani, és egy űrlapot kérnek kitölteni az adathalászok.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az Indexnek elmondta, hogy a fentiek szerinti csalás miatt már nem kevesebb, mint tizenkettő büntetőeljárás indult csalás, illetve információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás gyanúja miatt. Azt azonban egyelőre még nem lehet biztosan tudni, hogy szervezett csalásról van-e szó.

Fotó: BORS / FACEBOOK.COM

A rendőrség tippjei nagyon hasznosak, amelyek alapján gyanakodhgatrunk, és így már kivédhetjük, hogy a család áldozatául váljunk:

A böngésző címsorában nem a szervezet hivatalos honlapjának internetes (URL) címe szerepel, hanem teljesen ismeretlen, a hivatalos oldal címére esetleg hasonlító más szöveg;

az URL-címben https helyett csak http szerepel, vagyis az oldal nem rendelkezik tanúsítvánnyal, illetve a felhasználó számítógépe és az oldal között létrejövő kommunikáció sem titkosított;

A megbízható tanúsítvánnyal rendelkező oldalakat a böngészők általában jelzik (általában kis lakattal), illetve zöld jelzéssel a böngésző címsorában.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ha a fenti gyanús körülményeket észleljük, ne írjuk be személyes adatainkat. Másrészt természetesen vannak bizonyos olyan személyes adatok, amelyeket SOHA ne adjunk meg ilyen formában. Ilyenek pl. a PIN-kódok, jelszavak!

Hasznos volt? Ne felejsdt el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!