Connect with us

Mindennapok

Figyelem: trükkös család terjed: Kétszázezret utalnak át a csalók – de a csalás csak ezután jön

Sajnos egyre több a rendkívül valószínűtlennek látszó csalás, érdemes mindig óvatosnak lenni, ha valami különös dolgot tapasztalunk pénzügyeinket, elektronikus fizetőeszközeinket illetően.

Az USA-beli Better Business Bureau arra figyelmeztet, hogy ismét egy újfajta csalás kezdett el terjedni az elektronikus fizetőeszközök kapcsán…

A csalás elkövetői lopott kártyaadatokat használnak arra, hogy egyenleget töltsenek fel a Venmóhoz, a Zelléhez, a PayPalhez, vagy azApple Payhez hasonló fizetési szolgáltatásokban nyitott számlájukra.

Ezután általában 500 dollárt (kb. kettőszázezer forint) átutalják ismeretleneknek, majd megkeresik ezeket az embereket azzal, hogy véletlenül rossz címzettnek utalták a pénzt, és arra kérik a gyanútlan áldozatot, hogy küldjenek ekkora összeget azt az általuk megjelölt másik fiókba.

Ezen azonban rajta vesztenek… Hogy miért? A folyamat így néz ki: amikor a kártyacsalást észreveszi a bankkártya igazi tulajdonosa, bejelenti azt a bankjának. A bank, később pedig a pénzküldő szolgáltatás visszavonja a tranzakciókat.

Ez azt jelenti, hogy…

a csaló által eredetileg küldött összeg a visszavonás miatt gyakorlatilag levonódik a sértett számlájáról. Ha viszont “vissza”küldte a pénzt a csaló által megadott fiókba, a saját egyenlegét csökkentette ezzel az összeggel…

Az áldozat helyzetét rontja, hogy a bankoktól eltérően az efféle csalások esetében a pénzküldő szolgáltatásoknak nincs kártérítési kötelezettségük az így megkárosított felhasználó irányában.

Mi tehát a teendő, ha hasonló helyzetbe kerülünk? Ha nem értjük, miért kaptuk az összeget, és valaki annak visszautalását kéri, mondjuk meg neki, hogy intézkedjenek maguk az ügyfélszolgálaton keresztül annak visszaszerzéséről.

Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid se váljanak hasonló család áldozatául!

 

A cikk forrása: https://tudnodkell.info/figyelem-trukkos-csalad-terjed-ketszazezret-utalnak-at-a-csalok-de-a-csalas-csak-ezutan-jon/

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top