Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

MÁR MA JÖNNEK A SZIGORÍTÁSOK?? Ilyen hamar nem vártuk! Itt van, amit tudnod kell!

Olyan mértékben terjed most Magyarországon a vírus, hogy hamarosan újabb szigorítások válhatnak szükségessé. Magyarországon ma ülésezik a kormány, hogy újabb szigorítások szükségességéről döntsenek.

Tovább korlátozhatják a lakhelyelhagyást

Egyes országokban még drasztikusabb módon kellett csökkenteni a kontaktusok számát. Csehországban – ahol az EU-s tagországok között az egyik legsúlyosabb jelenleg a járványhelyzet – az eddigi legszigorúbb intézkedések léptek érvénybe március elsejétől. Az ország lakosságát három hétre gyakorlatilag teljesen bezárják: elengedhetetlen utazásoktól eltekintve senki sem hagyhatja majd el lakókörzetét, akiknek azon kívül van a munkahelye, annak munkáltatói igazolásra lesz szüksége ahhoz, hogy dolgozni járjon. A bevásárlást is csak a lakókörzeten belül intézhetik a lakosok, a rokonlátogatás pedig csak abban az esetben megengedett, ha gondozást igénylő családtag ellátásáról van szó.

Efféle komoly szankciókról eddig itthon nem esett szó, és a cseheknél valóban nagyon nagy a baj: az elmúlt héten átlagosan megközelítette a 12 ezret a napi új fertőzöttek száma, ez több mint háromszorosa a jelenlegi hazai adatoknak. Könnyen lehet azonban, hogy az egészségügyet tovább feszítő nyomás miatt itthon is szükség lesz majd hasonló intézkedésekre.

Szigoríthatják a maszkviselési szabályokat

A járvány tavaszi hulláma óta a maszkviselésre vonatkozó szabályok Magyarországon is a nemzetközi trendeket követve szigorodtak. Kezdetben elegendő volt az is, ha a közösségi terekben egy sállal vagy kendővel takartuk el az arcunkat, majd rögzítették, hogy egyedül a szövet- vagy orvosi maszkok az elfogadottak. Legutoljára november másodikától szigorodtak a szabályok ezen a téren, ekkortól már (az akkor még nyitva lévő) vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken is kötelezővé vált a maszkviselés.

Több országban, így a szomszédos Ausztriában és Németországban is kötelezővé tették (illetve Szlovákiában is tervezik) a légzésvédő, úgynevezett FFP2-es kategóriájú maszk viselését az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, illetve bizonyos zárt terekben. Ez a maszk sokkal jobban szűri a levegőben lévő részecskéket, a viselője így kisebb eséllyel lélegezheti be a levegőben lévő kórokozókat. Van rá esély, hogy a kormány ebben is követni fogja a szomszédos példát, ehhez azonban óriási tételben kellene a lakosság rendelkezésére bocsátani ezeket a jobb védelmet biztosító maszkokat.

Online oktatás az általános iskolákban is?

Az elmúlt hetek híradásai alapján ennek az intézkedésnek lehet a legnagyobb valószínűsége. A brit mutáns megjelenésével nemcsak a fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma emelkedett, de a vírus már a fiatalabb korosztályban is jobban terjed, illetve nagyobb eséllyel válthat ki súlyos tüneteket. Erről beszélt néhány napja Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a HírTV műsorában. Szerinte jól látszik, hogy a kórokozó a gyerekek között is gyorsan terjed, így érdemes lenne legalább egy rövid időre az alsótagozatos osztályokat is digitális oktatásra állítani.

KAPCSOLÓDÓ
Csak védettségi igazolvánnyal lehet majd étterembe, kocsmába menni? EZT TUDNI:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmánya pedig egy nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy rendelje el a digitális munkavégzést valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén. A levélben hangsúlyozták: a pedagógustársadalom átlagéletkora 54 év, és sok közöttük a krónikus beteg, az oktatási intézmények munkavállalói ennek ellenére nincsenek kiemelt helyen az oltási programban, ezért oltásuk nem is történt meg. A kérdés tehát valószínűleg napirenden van, ezt maga Müller Cecília országos tisztifőorvos is beismerte, aki szerint mérlegelik a digitális oktatásra való átállást az általános iskolákban is.

Biciklis futár Budapesten, a Deák téren. Ő munkavégzés miatt eddig mentesült a tilalom alól. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Biciklis futár Budapesten, a Deák téren. Ő munkavégzés miatt eddig mentesült a tilalom alól. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Bezárhatnak a plázák

Számos kritikát megfogalmaztak azzal szemben is, hogy a vendéglátóhelyek ugyan bezártak, de több pláza és nagy üzlet is változatlanul fogadhatja a vásárlókat. Galgóczi Ágnes arról is beszélt: a járvány megfékezéséhez elengedhetetlen, hogy az emberek közötti kontaktusok számát tovább csökkentsék, a plázák pedig jól láthatóan most is rengeteg embert vonzanak. A szakember szerint már egy rövidebb, kéthetes lezárás is komoly eredményeket hozhat. Újabb szigorítások bevezetése esetén így nagy eséllyel a plázáknak és a még nyitva lévő, nagyobb üzleteknek is be kellene zárniuk. Egy tavaly novemberben készült tanulmány eredményei szerint a legtöbb kórokozó a szupermarketekben cserél gazdát – a második és harmadik legfertőzőbb koronavírus-gócpontok pedig az imént említett általános és középiskolák.


Kásler Miklós interjú itt olvasható:

Milyen lehetséges további szigorítások jöhetnek szóba?

Nagyon sokféle lehetőség van. Ha azt tekintjük, hogy a járványügyi szigorítások maximuma 100 százalék, akkor a jelen pillanatban életben lévő szigorítások ennek a 70 százalékát teszik ki. Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitva tartásán is szigorítani. Ennek mintájára még sok minden más is lehetséges.

Az emberi erőforrás minisztere szerint a lehetséges szigorítások 70 százaléka van most érvényben, de elképzelhetőek további szigorítások / Fotó: Pozsonyi ZitaAz emberi erőforrás minisztere szerint a lehetséges szigorítások 70 százaléka van most érvényben, de elképzelhetőek további szigorítások / Fotó: Pozsonyi Zita

Az operatív törzs ezt napról napra mérlegeli?

Az operatív törzs most már egy év óta mindenre figyelmet fordít. Több tízezer cikk jelent meg eddig a koronavírusról, önmagában nehézség az, hogy az egymásnak ellentmondó cikkeket megfelelően értelmezni lehessen, illetve a belőlük adódó konzekvenciákat át lehessen ültetni a gyakorlatba. Amiben egyébként Magyarország rendkívül sikeres volt.

KAPCSOLÓDÓ
Előkerült Zámbó Jimmy eltitkolt gyereke - Zámbó Krisztián is megszólalt: „Apám nagy kópé volt”

Hétfőn 71 éves lett. Hogyan ünnepelte a születésnapját?

Én soha nem szoktam nagy ünnepséget csapni ezen a napon, inkább az édesanyámra emlékezem. Úgy gondolom, ez ugyanolyan nap, mint a többi.

Nem tudom, emlékszik-e az egy évvel ezelőtti születésnapjára: akkor a vírus már felütötte a fejét Európában. Akkori várakozásaihoz képest hogyan alakult a járványhelyzet Magyarországon?

Magyarország rendkívül jó érzékkel lépett fel a járvány első fázisában. Március elsején [március 11-én – Blikk] jelentette be a WHO a világjárványt, de a hírek hatására mi már január 24-én összehívtuk a minisztériumban az érintett háttérintézményeket, majd nekiláttunk az esetleges vírusjárvány elleni intézkedések megtervezésének. Magyarországon kivételesen sikeresen zajlott le az első fázis. Persze, az ellenzék pergőtüzében dolgoztunk akkor is, mindent támadtak, ami nem volt reális, megalapozott.

Kásler Miklós szerint mindvégig az ellenzék pergőtüzében kellett dolgoznia / Fotó: Pozsonyi ZitaKásler Miklós szerint mindvégig az ellenzék pergőtüzében kellett dolgoznia / Fotó: Pozsonyi Zita

A második hullám csúcsán 674 beteg volt lélegeztetőgépen, miközben már a járvány előtt is 1600 készülék állt rendelkezésre. Mégis további 16 ezer gépet szereztek be 300 milliárd forint értékben. Nem érzi jogosnak a kritikákat?

Itt a nyakunkon a harmadik hullám, gyorsan terjed a brit variáns, ami tudjuk, hogy legalább 70 százalékkal fertőzőképesebb, fiatalabb korosztályokat is elér, illetve a betegség lefolyása súlyosabb. Naponta két-háromszáz ember kerül most kórházba, ötszáz felett van és meredeken nő a lélegeztettek száma. Szerintem nem lehet pénzben mérni azt, hogy lélegeztessünk egy embert vagy sem. A kormány célja az, hogy minden eszköz és feltétel meglegyen a betegek gyógyulásához. A járvány felszálló ágában vagyunk ismét, készültség van a kórházakban.

Várható emiatt további szigorítás?

A vakcináció mértéke több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhetné a felfutást. Addig szükség lehet szigorításokra is.

 

2018-ban egy interjúban azt mondta, bízik benne, hogy a hálapénz négy éven belül eltűnhet. Most úgy tűnik, ebben jelentős előrelépés történt. Valóban eltűnhet a hálapénz, de a koronavírus nélkül is eljutottunk volna-e idáig?

A világjárvány a magyar egészségügy előnyeire és hiányosságaira is kétségkívül rámutatott. A hiányosságok számomra nyilvánvalóak voltak, hiszen 1968 óta, amikor elkezdtem az egyetemet, ebben a közegben élek. Láttam a magyar egészségügy romlását szakmailag és etikailag is. A járvány az átlagember számára is rámutatott arra, miken kéne változtatni. A paraszolvencia is ide tartozik, de nagyon sok minden más is. Nem kértük ezt a járványt, de így alakult.

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!