Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Gyerekek ez már nem játék! Sokan haltak meg!1 perce jött az ijesztő adat! MA REGGELRE ISZONYATOS SZÁMÚ ÚJ FERTŐZÖTT LETT, más szomorú dolog is történt az éjjel! Mi történt???

Több mint 721 ezer a beoltottak száma, 2764 az új fertőzött és elhunyt 130 beteg

Dr. György István, az oltási munkacsoport vezetője a következő egy hét oltási tervéről tájékoztatta a nézőket. Mint mondta, versenyt futunk az idővel a harmadik hullám felfutása miatt, ezért úgy döntött az oltási munkacsoport, hogy módosít a stratégián. Mostantól az a cél, hogy mielőbb minél többen megkapják az első oltást. A tervek szerint április 11-ig minden regisztrált meg fogja kapni az első adagot, mert már az első oltás is jelentősen csökkenti a súlyos betegség kialakulásának kockázatát.

György szerint lassan és kevés vakcina érkezik a nyugati országokból, viszont a rendelkezésre álló vakcinákkal gyorsan kell oltanunk. Ezután egy olasz virológus EU-kritikáját idézte, amely szerint az unió nem vásárol több életmentő vakcinát más forrásból, mint az EU-ban már engedélyezettek.

A felgyorsítás érdekében a Pfizerrel 21 helyett 35 nap, az AstraZenecánál 4 hét helyett 12 hét után adják majd be a második adag vakcinát, ahogy ez már Müller Cecília tájékoztatásából kiderült. A kedden érkező összes Pfizert rögtön fel is használják, és a következő adag kínai vakcinaszállítmánnyal is ez a terv. A háziorvosok a hétvégékre továbbra is pótlékot kapnak, ha oltanak, a pénz attól függő, mennyi embert kell beoltani (40 vagy 80 ezer forint).

A következő hét oltási terve (szerdától a következő szerdáig, így számolják ugyanis az oltási heteket) így alakul:

  • folytatják a regisztrált idősek oltását háromféle vakcinával (Sinopharm, Moderna, Pfizer);
  • a háziorvosok a hét közepéig megkapják a 250 ezer adag kínai vakcinát, ezzel átlagosan orvosonként 45 főt tudnak beoltani;
  • 35 ezer Modernát is kapnak a háziorvosok, ezzel is az időseket célozzák;
  • 10 ezer Moderna megy az idősotthonokba, és innen jut a kimaradó egészségügyi dolgozók oltására is;
  • 10 800 adag Moderna pedig a szociális intézmények második körök oltásra megy;
  • a ma érkező több mint 114 ezer Pfizer vakcinákat kiszállítják az oltópontokra, ezekkel az időseket oltják;
  • folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása az AstraZenecával, a következő napokban a kórházi oltópontokon lesz erre lehetőség, SMS-ben értesítik az érintetteket, mikor menjenek és hova a több száz oltópont közül;
  • a második körös oltásokból 49 180 adagot teveznek beadni a héten, első körösökből pedig 490 800 adagot, így ha ez sikerül, több mint félmillió vakcinát adnak majd be, ami rekordot jelent;
  • ez több mint 390 ezer idős embert, és 74 ezer krónikus beteget jelent.
KAPCSOLÓDÓ
Ezt tette két rendőr egy maszkot nem viselő férfival az utcán, aki a gyerekével sétált – videó

Az Operatív törzs számításai alapján mostantól a megyei háziorvos praxisok számára a regisztráltak arányában küldik ki a vakcinát.

Kiss Róbert a gazdasági és utazási korlátozásokról beszélve elmondta, melyek azok az országok, ahová üzleti céllal lehet utazni, és ahonnan hazatérve nem kerülünk karanténba. Ezekről itt írtunk bővebben.

A rendőrök az elmúlt 24 órában 100 emberrel szemben intézkedtek, amiért nem viselte a maszkját, ebből 30-an helyszíni bírságot is kaptak, 34 ember ellen szabálysértési eljárás indult. Eddig összesen 842 rendőri intézkedés történt azért, mert nem tartották be a zárva tartási kötelezettségüket helyek, de az elmúlt 24 órában nem volt ilyen eset. 348 emberrel szemben intézkedett a rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt egy napon belül, voltak, akik a kutyájukkal barangoltak túl messzire este 8 után, mások csoportosultak. Tegnap 21 főt ellenőrzés alá vontak egy magánrendezvényen, ahol senki nem viselt maszkot, itt számos büntetést kiosztott a rendőrség, feljelentés, hatósági eljárás is indult. A rendőrség 6473 házi karantént rendelt el tegnap.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, annak ellenére, hogy már 721 ezer embert beoltottunk, láthatjuk, milyen gyorsan növekszik a fertőzöttek és az elhunytak száma. Azt mondta, sajnos most már olyan gyors lefolyású betegségeket tapasztalnak klinikusaink, amelyek szinte pár óra alatt fejlődnek ki, nagyon hamar kórházi kezelésre van szüksége a betegnek. Mint mondta, megdőlt a negatív korrekord az elhunytak között,

„egy 16 éves fiatalt veszítettünk el tegnap, akinek súlyos alapbetegsége volt.”

Müller feltette a kérdést, bele kell-e nyugodnunk abba, hogy ennyi embert elveszítünk naponta. Szerinte nem, hiszen itt a vakcina, és ismételten arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát, amikor meghívást kap. Ma megérkezett a 114 600 adagnyi Pfizer-vakcina, és várunk még több százezer adag Szputnyikot is a következő napokban, mindegyik vakcina biztonságos, és már az első adag is véd a súlyos lefolyású betegségtől, hangsúlyozta. Müller Cecília azt tanácsolta, legyenek intő jelek a kórházban, lélegeztetőgépen levők egyre magasabb napi adatai mindenki számára, aki megkapja az értesítőjét, hogy mehet oltatni, éljen a lehetőséggel. Korábban azt láttuk, hogy a halálozás felfutása 3-4 héttel követi a fertőzések felfutását, de most nem így van, nagyjából egyszerre fut fel a két görbe.

KAPCSOLÓDÓ
SZÜLŐK FIGYELEM! Az iskolák és óvodák mégsem április 19-én indulnak újra?!

A tisztifőorvos közlése szerint továbbra is jelen van a brit és a dél-afrikai mutáns hazánkban. Beszámolt az AstraZenecával kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről, amelyek alapján amellett döntöttek, hogy el lehet tolni a második dózist. Ezek alapján a beadást követő 3-4. héten már 70-80 százalékos hatékonyságot mértek korcsoporttól függően (az idősebbeknél volt magasabb az érték). A Pfizerrel kapcsolatban is megállapították, hogy a halálos megbetegedések számát 80 százalékkal csökkenti már az első adag is a legidősebbek körében.

Müller a Jansen és a Johnson and Johnson új vakcináiról is beszélt, mint mondta, türelmetlenül várjuk ezek uniós engedélyezését. Az egyfázisú Johnson eredményei biztatók, még a tünetmentes esetek kialakulását is megelőzi 70 százalék feletti mértékben, és a dél-afrikai eredményei is hasonlóan jók lettek.

Izraelben, ahol már a lakosság felét beoltották Pfizerrel, azt tapasztalják, hogy január közepétől jelentősen csökken az új megbetegedések és a halálozások száma. Az Egyesült Arab Emirátusok pedig arról számolt be, hogy az első adag Sinopharm beadása után senki sem került intenzív osztályra és nem halt meg az oltottak közül.

Kérdésekre válaszolva az Operatív törzs közölte, hogy legyenek türelemmel azok is, akik idősek, regisztráltak, de még nem hívták őket, Müller Cecília szerint rövid időn belül kapni fogják az értesítőt. Arról szólva, hogy az influenzás, náthás emberek kaphatnak-e oltást, azt mondta, ilyen esetben el kell halasztani, semmilyen védőoltást nem adnak be lázas betegeket. Ha valaki lebetegszik az oltási időpontjára, telefonon értesítse az oltóhelyet, kérjen új időpontot.

Orbán Viktor vasárnap, miután beoltották egy videóüzenetben azt mondta, „a harmadik hullám támad, erősebb lesz, mint az előző kettő volt”, hétfőn pedig Müller Cecília beszélt biztatta arra a lakosságot, hogy akinek felajánlják a vakcinát, az oltakozzon,

„mert ha így emelkednek a fertőzöttségi adatok, akkor további korlátozó intézkedések sem kizárhatóak.”

Szintén hétfőn Merkely Béla, a SOTE rektora egy rádióinterjúban azt mondta, a járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat.

forrás

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!