Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Egésznapos kijárási korlátozást vezethetnek be és más szigorítások is jöhetnek, ha nem javulnak a számok

A szakemberek egyetértenek: további szigorral kell megfékezni a járványt. De melyek lehetnek ezek?

Az egész világ, így Magyarország is a koronavírus-járvány harmadik hullámával küzd, mely a szakemberek szerint minden eddiginél keményebb lesz. A hazai számok nem mutatják javulás jelét, a szennyvízvizsgálatok is azt jelzik, drámai hetek várnak ránk. Noha a kormány egyelőre információt nem osztott meg a nyilvánossággal a tervekről, Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján már arról beszélt, nem zárhatók ki a további intézkedések. Végigvettük, hogy az oltások széleskörű beadásáig a legrosszabb forgatókönyv esetén milyen további szigorítások fordulhatnak elő a hazai korábbi vagy jelenlegi nemzetközi gyakorlat alapján.

Iskolabezárások

Az iskolabezárásoknál többet már nem tehetünk – mondta Rusvai Miklós a közelmúltban az RTL Klub Híradójának nyilatkozva. A virológus szakember értelmezése szerint ez az intézkedés hatékony zárlat lenne, mert ezzel a szülők egy része is otthonmaradásra kényszerülne. Álláspontját valószínűleg fontolóra veszik a döntéshozók is: Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a hét végén a Hír Tv-ben maga is felvetette ennek lehetőségét. A lépés logikus és hatékony döntés lenne, mivel a járvány már nem csak az idősek, de a legfiatalabbak között is dinamikusan terjed, ráadásul Magyarországon a pedagógusok nem szerepelnek kiemelt helyen az oltási sorban. Jelenleg távoktatás zajlik a középiskolákban, a további korlátozás értelemszerűen azt jelentené, hogy az általános iskolások is digitális oktatásra állnának át, esetleg az óvodásoknak is otthon kellene maradniuk.

KAPCSOLÓDÓ
Orbán Viktor elárulta mi vár arra aki nem oltatja be magát

Hasonló eszközzel küzd a járvány ellen több szomszédos ország, így például Csehország és Szlovákia is. Van, ahol az iskolai teszteléseket erősítik, így történt ez ősszel idehaza, de ez a gyakorlat például Franciaország oktatási intézményeiben.

Boltbezárások

Rendezvényeken részt venni, étterembe, kocsmába, presszóba, kávézóba járni már most sem lehet, de ez még korántsem a szigor vége. Galgóczi Ágnes a hét végén a plázák korlátozását is lehetőségként említette: a vásárlási lehetőségek kurtítása tavaly is hatékony módszere volt a fertőzés lassításának. Mint az a közelünkben látható, a legszigorúbb esetben az élelmiszerboltokon, postákon, gyógyszertárakon és bankokon kívül minden üzletnek zárva kell tartania – ez történik például Csehországban a napokban. Elképzelhető a nyitvatartási idő további korlátozása, vagy a vásárlási idősávok bevezetése, mint történt az tavaly ilyenkor idehaza, az első hullám idején.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Megkapta az oltást Majka párja - váratlan mellékhatások léptek fel!

Kijárási korlátozások

Este nyolc után már most sem lehet alapos indok nélkül utcára menni, de a kijárási korlátozások tovább szigoríthatók. Így például előírható az, hogy csak a nyitva tartó üzletekbe, szolgáltatókhoz való eljutáshoz, vagy az egészégügyi intézményekbe, patikákba járáshoz hagyható el otthonunk. A szomszédos országok közül például Szlovákiában a területi fertőzöttségi adatoktól függ, ki hogyan mehet ki az utcára, és tesztet is kérhetnek.

Utazási korlátozás

Korlátozhatják az emberek mozgását országon vagy megyéken belül is: Csehországban például mától egyenesen járási szintű utazási megszorítások léptek életbe. Ez pedig azt jelenti, csak munkába utazás, illetve hozzátartozó gondozása miatt hagyható el szűkebb környezetünk. A valóban drákói intézkedések betartását a szomszédban 30 ezer utcára vezényelt rendőr ellenőrzi.

Az aktuális hazai szabályokról itt tájékozódhattájékozódhat
forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!