Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Tényleg mindenki elkapja a vírust, aki nem oltatja be magát?

Merkely Béla, Jakab Ferenc és Szekanecz Zoltán a vírusról és az oltásokról beszélgettek a Facebookon. Abban egyetértettek, hogy bármilyen oltás jobb, mint a koronavírus.

A KOVIDők ismeretterjesztő Facebook-oldalon péntek este élőben beszélgetett egymással Merkely Béla, a Semmelweis Egyeteme rektora, Jakab Ferenc, virológus és Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy aki nem oltatja be magát, az előbb-utóbb biztosan elkapja a koronavírust.

A Merkely Béla elmesélte, hogy választhatott a Pfizer és a Szputnyik V közül vakcinák közül és ő azért adatta be magának az oroszt, hogy ezzel is növelje a bizalmat a keleti oltóanyaggal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ
Bódi Sylvi: "Az orvos azt mondta, fél évem, maximum 9 hónapom van hátra"

Jakab Ferenc arról beszélt, hogy nagyon sok esetben kifejezetten sok szövődmény marad vissza a vírus után.

Merkely Béla elmondta, hogy a fertőzött betegek 5-6 százaléka kerül lélegeztetőgépre, a halálozási arány pedig 3-4 százalék körül van, ez az adat viszont nem túl pontos, mert a fertőzöttek akár 10-szer is többen lehetnek, mint amennyiről tudomásunk van, ezért inkább 0,3-0,4 százalékos rátával érdemes számolni.

Szekanecz Zoltán szerint a lélegeztetőgépre kerülők 80 százaléka életét veszti,

és a betegek 50 százaléka kerül “post Covid állapotba”, ami súlyos egészségügyi következményekkel jár, egyes felfogások szerint krónikus betegségnek is tekinthető.

KAPCSOLÓDÓ
Csak szeptemberben nyitnák meg az iskolákat, az új tanévre.?Az iskolák és óvodák mégsem április 19-én indulnak újra?

Jakab Ferenc kifejtette, hogy jelenleg 20 vakcina van a 3-as klinikai fázisban, és 89 vakcinafejlesztés van a klinikai vizsgálatot megelőző szakaszban van. 12 vezető vakcina van, ebből 4 Kínában készül, és ezek közül 3 inaktivált vírust tartalmaz. Szerinte egyfajta „vakcinadömping” történik. Kiemelte, hogy a jelenlegi tudásunk szerint nem kell tartani a kínai vakcinától.

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!