Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Az évszázad legsúlyosabb influenzajárványa jöhet

A világszerte egy éve bevezetett korlátozó intézkedések miatt drámaian megugorhat, és télen az évszázad során eddig nem tapasztalt mértékben fertőzhet az influenza. A szakértők szerint a közösségi távolságtartás miatt az általában szezonális jellegű járvánnyal szemben csökkent a nyájimmunitás. John Edmunds, a London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora szerint az idei télen gyakorlatilag elmaradt a járvány – írja a Telegraph. 

A szakértők a probléma súlyát az Egyesült Királyságban  a fertőzésszámok éves csökkenésével érzékeltetik.  Amíg a szigetországban eddig évente 10-30 ezer ember halt bele az influenza szövődményeibe, az elmúlt 12 hónapban alig regisztráltak halálos eseteket. A szakemberek szerint ez nemcsak azt jelentheti, hogy az influenza fertőzőképessége nőni fog, hanem megnehezítheti az újabb törzsek azonosítását is.

KAPCSOLÓDÓ
Ezt tette két rendőr egy maszkot nem viselő férfival az utcán, aki a gyerekével sétált – videó

John McCauley, a Francis Crick Intézet Influenza-központjának igazgatója (az intézet folyamatosan nyomon követi a világon felbukkanó influenzavírusokat és segíti az influenza elleni oltások frissítését) szerint a helyzet példa nélküli.

Nem hiszem, hogy az elmúlt több mint száz évben előfordult volna, hogy ilyen kevés influenzavírus terjedt a világon

– fűzte hozzá. Közlése szerint kevés mintavétel, az influenzatörzsekből vett minták száma az egyhuszad részére csökkent, ezért nehéz meghatározni hogy milyen vírustörzsek ellen kell védekezni. Bár a koronavírus miatti korlátozásokkal teli időszak növelhette az influenza mutálódásának esélyét és fertőzőbbé válását, a szakértő szerint

KAPCSOLÓDÓ
ORBÁN VIKTOR BEJELENTÉSE: Nyitnak az éttermek, kocsmák és az iskolák! ITT VANNAK A RÉSZLETEK:

ettől még az influenza nem válik halálosabbá.

Bár a H5N8 típusú madárinfluenza és a sertésinfluenza (ugro zoonozis) a jelenlegi távolságtartási szabályok miatt nem nagyon képes terjedni, a helyzet megítélését nehezíti, hogy a héten egy oroszországi baromfitelep hét dolgozóját H5N8 fertőzte meg, amely korábban még soha nem jutott át emberre. Mark Woolhouse, az Edinburgh-i Egyetem fertőző betegségek járványtanának professzora szerint

mindegyik prognózis spekuláció, szerinte egyelőre nem lehet megmondani, mennyire lesz súlyos a következő influenzajárvány.

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!