Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Első körben nyitnának az éttermek, szállodák, konditermek, koncertre csak igazolvánnyal lehetne menni – íme a konzultációs kérdések

Szerda este felkerült a kormányzati oldalakra az új nemzeti konzultáció, amelyből az olvasható ki, hogy a kijárási tilalom enyhítése nem csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozna. Koncertre, fesztiválra, meccsre viszont vagy csak ők mehetnek, vagy senki, amíg nincs vége a járványnak – legalábbis a kormány ebből a kettőből enged választani.

Szerda késő este élesedett az új, online nemzeti konzultáció a vakcinainfo.gov.hu-n, illetve egy konzultációs kormányzati oldalon. Ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hét kérdésre kell választ adni.

A kérdőív felvezetője szerint még nincs vége a járványnak, az oltási programmal azonban új szakaszba lépett az ország. A fő kérdés az, hogy az oltásokkal egyidőben elkezdődjön-e a korlátozások feloldása, vagy maradjon az óvatosság az Európában újra felszálló ágban lévő vírus miatt. Müller Cecília országos tiszti főorvos éppen szerdán beszélt arról, hogy “a járvány nem enged a szorításából”, hosszú ideje először nőtt az aktív fertőzöttek száma, ezért még nincs itt az ideje a lazításnak.

KAPCSOLÓDÓ
Fizetést kell adni a házimunkáért a feleségnek az új döntések szerint

A kormány mindenesetre szeretné tudni, hogy a korlátozásokat lépésről lépésre oldják-e fel, vagy a járvány végén, egy lépésben. A nemzeti konzultációk jellemzője az irányított kérdésfeltevés, amiből kiolvasható a válasz, vagyis valójában mit tervez a kormány.

Rögtön a második kérdés, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak-e egyes korlátozó intézkedések alól. Az első felvetésnél még nem részletezik, ez mire vonatkozna, később viszont konkrétan rákérdeznek arra, hogy számukra meg kell-e engedni a rendezvények, koncertek, fesztiválok, sportesemények látogatását. Itt a másik opció, hogy a járvány végéig nem lehet látogatni ilyen eseményeket.

© Nemzeti konzultáció

Három kérdés vonatkozik arra, hogy amint a járványhelyzet engedi,

  • enyhíteni kell-e 8 után érvényes kijárási tilalmat,
  • az első lépések között újra kell-e indítani az éttermeket, szállodákat, megnyitni az uszodákat, tornatermeket, konditermeket, a szigorú biztonsági szabályok betartása mellett,
KAPCSOLÓDÓ
Egyre kevesebben cigiznek - ezért 400 milliárd forintos marketingkampányt indít a világ legnagyobb dohánycége, hogy bevonzza a fiatal felnőtteket

az utolsó pedig úgy szól, hogy külföldről csak a beoltottak vagy védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphessenek-e be a járvány végéig.

© Nemzeti konzultáció

Abból egyébként, ahogy a kérdéseket feltették, azt lehet kiolvasni, hogy a kijárási tilalom enyhítése nem csak a védettséggel rendelkezőkre volna érvényes – noha Gulyás Gergely miniszer korábban erre tett utalást.

A középiskolák, egyetemek újranyitása nem vitakérdés, ahogy nem kérdeztek rá külön a boltok és egyéb szolgáltatások nyitvatartási idejére sem, de feltételezhető, hogy a kijárási tilalom enyhítésével az is lazulna.

Az, hogy a járványhelyzet enyhülésének milyen mutatói vannak, a konzultációból nem derül ki. Korábban a kormányban felmerült, hogy ha jó a helyzet, márciustól már lehetne részlegesen nyitni, azonban kérdés, hogy ezt a szerdai Müller nyilatkozat után tartják-e. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó szállodában mindenesetre nagyszabású bulival készülnek április elején.

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!