Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Hágai bíróság: a kijárási tilalom a mozgás és a magánélet szabadságához való jog megsértése

A hágai illetékes bíróság a koronavírus-járvány megfékezésére januárban bevezetett éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására szólította fel a holland kormányt. A bíróság ugyanis keddi határozatában úgy ítélte meg, hogy a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet a tilalom bevezetésekor, írja az MTI.

Egy civil szervezet által benyújtott kereset ügyében született bíróság határozat szerint a holland kormány a kijárási tilalmat a polgári hatóságok rendkívüli hatásköréről szóló törvény alapján vezette be.

KAPCSOLÓDÓ
Bűnbarlangot számolt fel a rendőrség: lányok, kábítószer és tiltott szerencsejáték miatt intézkedtek - és még maszkot sem viseltek!

A törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívüli állapot okozta kivételes helyzetben a klasszikus jogalkotási folyamat mellőzése mellett léptessen hatályba intézkedéseket.

A bíróság ítéletében azonban azt állapította meg, hogy a törvény értelmében nem áll fenn vészhelyzet Hollandiában, ezért a kormánykoalíció nem jogosult a rendkívüli hatáskörök alkalmazására a szóban forgó korlátozó intézkedés végrehajtását illetően.

A bíróság határozatában a kijárási tilalmat a mozgás és a magánélet szabadságához való jog messzemenő megsértésének nevezte, amely véleménye szerint közvetett módon korlátozza a gyülekezés és a tüntetés szabadságának jogát is. Egy ilyen intézkedés meghozatala “nagyon körültekintő döntéshozatali folyamatot igényel”.

Hollandia január végén léptetett életbe március elejéig tartó éjszakai kijárási tilalmat. A korlátozó intézkedés 21 óra és reggel fél öt közötti időszakra érvényes.

KAPCSOLÓDÓ
[MOST ÉRKEZETT!] Müller Cecília: Aki már védett, szabadulhat a korlátozások alól
Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!