Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Terjed a brit mutánsvírus Magyarországon – Ez fogja berobbantani a harmadik hullámot?

Pénteken is szokásos sajtótájékoztatójával jelentkezett az operatív törzs, amelyen beszámoltak a járvánnyal kapcsolatos legújabb fejleményekről.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban árulta el péntek reggel, hogy az elmúlt 24 órában 1860 új fertőzöttet találtak, továbbá elhunyt 99 beteg. 3828-an vannak jelenleg kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiss Róbert alezredes elmondta:

 • Az elmúlt 24 óra alatt a maszkviselési kötelezettségi figyelmen kívül hagyása miatt 128 személlyel szemben intézkedtek
 • 74 személlyel szemben intézkedtek, mert a 10 ezer főnél nagyobb területen érvényben lévő szabályoknak nem tettek eleget, 7 személyt figyelmeztettek, 32 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 35 személy esetében tettek feljelentést.
 • Tömegközlekedési eszközökön, illetve azok várakozóhelyén 9 személlyel, míg az üzletekben és bevásárlóközpontokban 45 személlyel szemben intézkedtek maszkviselési kötelezettségi figyelmen kívül hagyása miatt.
 • Vendéglátóhelyekben való tartózkodásra vonatkozó szabályok megszegése miatt az elmúlt 24 órában hat személlyel szemben kellett intézkedni, illetve egy esetben az üzemeltetőkre vonatkozó kötelezettségek megszegése miatt kellett intézkedni.
 • A Hajdú-Bihar megyében lévő Kaba település egyik italboltját ellenőrizték, amit nyitva találtak. A boltban hat vendég volt, akik maszkot nem viseltek és az előtérben szeszes italt fogyasztottak. A vendégekkel szemben helyszíni bírságot, az üzemeltetővel szemben közigazgatási hatósági intézkedést alkalmaztak. Az italboltot hat hónapra bezáratták.
 • 316 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom, a közterületen való csoportosulás és gyülekezésre vonatkozó szabályok megszegése miatt.
 • A korridoroknál 88 rendőri intézkedést végeztek az elmúlt 24 órában, a jelenleg érvényben lévő tranzitálási szabályok megszegése miatt.
 • 3391 újabb személy esetében rendeltek el házi karantént.
 • A mai napon jó ütemben lehet áthaladni Magyarország határain, kisebb várakozásra kell számítani azonban a teherfogalomban a belépő oldalon Csanádpalotánál. Itt két órás várakozási időre lehet számítani.
 • Eddig 530 büntetőeljárást rendeltek el a járvánnyal összefüggésben és 103 gyanúsítottat hallgattak ki.

Müller Cecília elmondta

 • A járvány továbbra is zajlik. Már napról-napra olyan számokkal találkozunk, amikből az olvasható le, hogy a fertőzöttek száma növekedő tendenciát mutat.
 • 383 735 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma a járvány kezdete óta. “Ez a szám egy kicsit aggasztó” – tette hozzá, utalva arra, hogy a szomszédos országokban is hasonló emelkedést lehet tapasztalni.
 • Nagy szerepe lehet az emelkedésben az új mutáns vírus megjelenésének. Itthon is beazonosították már a brit mutánsvírust. Ezen esetek száma eddig 33 volt, de a mai napra már 69-re nőtt a számuk. Ezeknek a személyeknek egy része függ össze utazással. Közülük, akik külföldön tartózkodtak, Németországban, Ukrajnában, Nigériában voltak. Az esetek nagy részében viszont nem utazással összefüggőek ezek az esetek.
 • Közösségi terjedésnek indult a koronavírus új formája, ezért fontos a vakcina.
 • A háziorvosok megkezdték az oltást, már 16 ezerrel nőtt azoknak a száma, akik a háziorvosoktól kapták meg az első adagnyi vakcinát.
 • Tegnap az AstraZenecával oltottak a háziorvosok, jövő héten is ez folytatódik, illetve olthatnak majd Pfizerrel is. Csütörtökön zajlott a Moderna beadása, illetve az idősotthonok második körös oltása. Azoknak az otthonoknak az oltását is pótolják, ahol nagy számú volt a megbetegedés eddig.
 • 310 448 fő kapta már meg az elsőkörös oltását, 120 649 fő pedig már a második adagot is.
 • Ma kezdenek oltani a Szputnyik V vakcinával az oltópontokon. 2800 adag Szputnyik V eloltására van lehetőség első körben. Ezeket a Dél-pesti Centrumkórházban, a Szent Imre Kórházban, a Szent János Kórházban és a Honvédkórházban fogják megkapni az oltakozók.
 • A Szputynik V vakcinának az alkalmazási előiratában, amit az orvosok kapnak meg, az olvasható, hogy 18 év felett bárki megkaphatja a vakcinát. A környező országokban, például a vajdasági magyarok is oltakoztak már ezzel a vakcinával. Semmilyen különösebb mellékhatásról nem számoltak be. Az előiratban volt egy rész, ami arról szólt, hogy bizonyos krónikus megbetegedések esetében kellő óvatossággal kell adni a vakcinát, ezért a magyar hatóság úgy döntött, minden biztonságot előtérbe helyezve, egyelőre ezen krónikus megbetegedéses csoportokban nem alkalmazza a vakcinát. Életkor szerinti határ ugyanakkor nincs, így az idős személyek, akik nem szenvednek krónikus betegségben, ők is megkaphatják. Ezek az előiratok azonban idővel változhatnak az újabb információk napvilágra kerülésével.
 • Ne ijedjen meg az, akit nem hívtak még oltásra, nem marad ki semmilyen csoport, az oltási terv szerint haladnak.
 • Minden védőoltás alkalmas és hatékony, hogy megelőzzük a súlyos lefolyású betegséget.
 • A brit mellett a brazil és a dél-afrikai mutáns is ott van, azonban az utóbbi kettőt még nem fedezték fel hazánkban. Viszont a brit mutáns megbetegítőképessége az sokkal nagyobb, mint az eddig ismert koronavírusé. Egy beteg a brit mutánsnál négy embernek tudja átadni a betegséget.
 • A bentlakásos szociális intézményekben is több megbetegedést okozott a második hullám. A nemzetközi adatok azt mutatják, 21 ország adatait nézve, hogy ezen országokat tekintve a halálos áldozatokat követelő koronavírus-fertőzések 46%-ában az ápolási otthonokban a lakói voltak érintettek, ez rendkívül magas szám.
 • Óriási eredmény, hogy fent maradt a szociális intézmények stabil működése itthon minden nehézség ellenére.
 • 865 telephely intézménye volt érintett a koronavírus által, 1074 helyi intézménybe viszont nem került be a vírus. 23 007 gondozottnál igazoltak fertőzést, ez az összes gondozott 23%-a. Közülük 17 264-en már meggyógyultak, 840 gondozottat ápoltak a betegségük miatt kórházban, 3316 gondozott hunyt el, jellemzően a 80 év felettiek.
 • A pozitív dolgozók száma július 1-től 7929 fő volt, ez az összes dolgozó 9%-a, közülük 39-en szorultak kórházi ellátásra, 7034-en meggyógyultak és 12 fő hunyt el.
 • A második célcsoport védőoltás keretében már 82 ezer gondozott és dolgozó védőoltása történt meg, közülük 60 ezer a gondozott és 22 ezer a dolgozó. 6600 személy már a második oltását is megkapta, jellemzően Moderna vakcinával. Ők a napokban jellemzően már védettnek is minősülnek.
 • 39 telephelyből 1887 intézményben már elvégezték a védőoltásokat, amelyek még fennmaradtak, hozzájuk a napokban fognak visszatérni.
KAPCSOLÓDÓ
Gáspár Evelin és Járai Máté is a túlélésért küzd

Kérdések

Milyen gyógyszerek szedése zárja ki a védőoltás lehetőségét?

A különböző oltóanyagoknak az alkalmazási előirataiban konkrét gyógyszerek nem szerepelnek, ellenjavaslatot nem ismerünk. A kezelőorvos határozza meg azt, bizonyos gyógyszerek szedésével egyidejűleg, hogyan alkalmazza az oltást. Az előiratok a véralvadásgátlókkal foglalkozik mindössze, amely természetesen nem ellenjavallat.

A gyógytornászok milye feltételek mellett fogadhatják a rehabilitációs kezelésre szoruló betegeket?

KAPCSOLÓDÓ
"Én és a feleségem sem oltatjuk be magunkat, kerüljön ez bármibe"

A csoportos kezelések egyelőre nem megengedettek, de az egyéni gyógytornász tevékenységnek semmi akadálya. Be kell tartani azokat a higiéniai szabályokat, amiket kérünk és hangoztatunk. Semmi más egyéb előírása nincs szükség.

Mi alapján döntenek arról, hogy mely települések, mely háziorvos praxisok, mikor kapnak oltóanyagból és mennyit?

Alapvetően a vakcina mennyisége szab határt, hogy mennyi oltóanyagot tudunk rendelkezésre bocsátani. A háziorvosok most széles körben, minden praxis valamilyen oltóanyagot kapott. Arra törekszünk, hogy senki ne maradjon ki, ha kevés mennyiségben is, de minden praxis kapjon oltóanyagot. Az adatokat a megyei védelmi bizottságok ismerik, ők döntik el, hova mennyi oltóanyag kerül. A krónikus betegségben szenvedők száma is meghatározza ezt.

Melyik oltóanyagot ajánlják a várandós nőknek és melyiket azoknak, akik várandósságot terveznek?

Egyik oltóanyagot sem ajánljuk várandósoknak. A napokban olvastam egy közleményt, amely egy várandós csoport vizsgálatával kapcsolatban fejtette ki azt, hogy nagy valószínűséggel majd várandósnak is adható lesz, de egyelőre még nincs így. Akik várandósságot terveznek, arra kérjük, hogy a vakcina beadását követően két hónapot várjanak a megtermékenyüléssel. Magának a védőoltásnak nincs kedvezőtlen hatása, épp ellenkezőleg, megvédi a várandós anyát, így kifejezetten javasolják annak, akik várandósságot tervez.

A Szputnyik V vakcinát egyelőre csak egészséges, 18-60 éves embereknek adják. Milyen tapasztalat birtokában terjeszthetik ki az alkalmazását a veszélyeztetett körre is?

Érdekesen volt az alkalmazási előiratban leírva, hogy bizonnyos krónikus megbetegedésekben kellő óvatossággal adjuk a vakcinát. Nincsen a vakcinának olyan ellenjavallata, ami az életkorra vonatkozna. Bizonyos krónikus megbetegedéseknél jellemzően ezt az óvatosságot úgy értették, hogy amely betegség nincsen pontosan jól beállítva, tehát nem rendezett cukorbetegség vagy magas vérnyomás, ezen esetekben kell a kellő óvatosság. Mivel a gyártó az előiratában ezeket megnevezte ezért Magyarországon egyelőre nem adjuk krónikus betegeknek ezt a vakcinát. De sok új tapasztalat van erre vonatkozóan, így nem zárjuk ki, hogy ez is majd módosításra kerül. Oroszországban is alkalmazzák minden korcsoportban, csak a nem beállított krónikus megbetegedések esetében nem.

Mit tesznek a kórházi oltópontokon tapasztalható jelenség ellen, hogy az oltásra érkező idős, veszélyeztetett emberek állnak sűrű sorokban?

Az oltakozókat arra kérjük, hogy tartsák be azokat az időpontokat, amiket kaptak. Az oltási munkacsoport pontosan beosztja az oltakozók számát épp annak érdekében, hogy ne legyen torlódás. Az a tapasztalat, hogy túl korán érkeznek az oltakozók, így arra kérjük őket, hogy időpontra érkezzenek.

Mi a protokoll, a háziorvosoknak kit kell beoltaniuk, ha az oltásra aznapra berendelt 10 ember közül egy vagy több ember nem jelenik meg a rendelőben?

Az orvosok széleskörű listákat kapnak annak érdekében, hogy minden oltásra jelentkezővel meg tudják beszélni, ha épp aznap valami történik azzal, akit besoroltak, így értesíthessék azt, aki esetlegesen kaphat oltást. Történt már ilyen.

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!