Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

TÖRTÉNELMI PILLANAT: Újra van tengeri kikötője Magyarországnak

Tavaly decemberben zárult le az olaszországi Triesztben található kikötői terület és üzemeltetési koncesszió adásvétele, vagyis Magyarország saját tengerparttal rendelkezik – írja a Portfolio a hvg cikkére hivatkozva.

Másfél évvel ezelőtt jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter a vásárlást, ám a tranzakciót csak most sikerült lezárni. „Az olasz cégadatbázis tanúsága szerint a koncessziót birtokló, Aquila nevű olasz cég december 17-én került a kikötői projektre létrehozott magyar állami zrt, az Adria Port 100 százalékos tulajdonába” – közölte a Portfolio a hvg cikkére hivatkozva.

KAPCSOLÓDÓ
Túl későn hívta a mentőket a koronavírusban elhunyt 23 éves kiskunhalasi világbajnok

Azonban lesz még munka a kikötőn a használatbavétel előtt. „A kikötő és a mögé tervezett logisztikai központ kialakítása előtt kármentesíteni kell a 300 méteres partszakaszt. De – legalábbis az olasz sajtó értesülései szerint – még előbb egy örökségvédelmi eljárást is le kell folytatni, aminek adminisztrációja akár egy évet is igénybe vehet” – írják a források.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Ezekben a magyar városokban a legnagyobb az esély a megfertőződésre! RÉSZLETEK:

A terület fejlesztéséhez a magyar állam az uniós helyreállítási alap forrásait venné majd igénybe a hírek szerint.

A hvg azt is közölte, hogy „a terület egyik részéért és a kikötői koncesszióért (amely az Aquila nevű leánycégben van) 15 millió eurót fizetett Magyarország, vagyis összesen 9 milliárd forintot. Egy másik területért pedig 10 millió eurót fizetett a kormány.”

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!